Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a december 5-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 13 ezerrel, az előző heti 269 ezerről 282 ezerre ugrott. Ez a szám már a 40. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. A 300 ezer alatti értékeket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. Utoljára a február 28-án végződő hétről jelentettek 300 ezer feletti értéket, akkor 327 ezret.

Elemzők a múlt hetivel azonos értékre számítottak, azt várták, hogy 269 ezernél stagnálni fog az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1500-zal 270 ezer 750-re emelkedett. A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 82 ezerrel, 2 millió 243 ezerre emelkedett a november 28-án zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 16 500-zal, 2 millió 183 ezerre növekedett. A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat.

Annak ellenére, hogy a munkanélküliek száma emelkedett, a munkaerő-piaci helyzet továbbra is kedvező, így a fogyasztói kiadások növekedésének lassuló üteme és az ingatlanpiac enyhe visszaesése mellett is kamatot emelhet az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága jövő heti ülésén.