A múlt hónapban az alacsony benzinárak, a növekvő kereslet és az olcsó hitelfelvételi lehetőségek mellett segítette az eladásokat az is, hogy a húsvét idén márciusra esett, tehát áprilisban öt hétvége állt a vásárlók rendelkezésére az új autók kiválasztására.

Az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles NV kedden 5,6 százalékos növekedést jelentett, elsősorban a Jeep márka eladások 11 százalékos emelkedésének köszönhetően. 11 éve ez volt a legjobb áprilisi adat. A Ford Motor eladásai a múlt hónapban 3,6 százalékkal nőttek, 229 739 autót értékesítettek, ezen belül a városi terepjárók (SUV) áprilisi eladása döntött csúcsot.

A General Motors eladásai ugyanakkor 3,5 százalékkal csökkentek a múlt hónapban a flotta üzletág gyengébb teljesítménye miatt, azonban a kiskereskedelmi eladások 3,3 százalékkal nőttek, a Buick, a GMC és a Chevrolet márkákat keresték leginkább.

A Nissan 13 százalékos növekedést jelentett áprilisra, ami 123 861 eladott autót jelent.

Tim Fleming autóipari elemző szerint a növekvő flottaértékesítés és az autógyártók eladást ösztönző intézkedései mellett az erős kiskereskedelmi kereslet is további növekedést vetít előre.

Az Egyesült Államokban 2 dollár körül van (mintegy 536 forint) egy gallon (3,78 liter) benzin ára, így a vevők inkább a drágább, nagyobb SUV-okat keresik. Ennek megfelelően a személyautók eladásai 6 százalék körüli mértékben csökkenhettek elemzők szerint a múlt hónapban.

Egy könnyűgépjármű átlagos ára 33 865 dollár (mintegy 9 millió forint) volt áprilisban az Egyesült Államokban, ami 1,9 százalékos növekedésnek felel meg iparági szakértők szerint.

QP | Quality Placement