Az amerikai közgazdászok szerény - 55 százalékos - többsége továbbra is úgy látja, hogy az Egyesült Államok gazdasága 2008-ban elkerülheti a recessziót, ennek ellenére az idei év első félévében éves szinten mindössze 0,75 százalékos GDP-növekedést várnak. Az év második felében a gazdaság motorjának felpörgésére számít az optimista többség; a növekedés beindulását a Bush-elnök által szentesített gazdaságösztönző-csomagtól várják a szakértők - National Association for Business Economics (NABE).

A recessziót prognosztizálók száma az elmúlt három hónap során több mint kétszeresére, 45 százalékra nőtt. A gazdaság visszaesését váró szakértők szerint egy viszonylag tompa hullámvölgy következik, jóllehet kevesen vélekednek úgy, hogy súlyosabb helyzet várható a gazdaságban. A jelentősnek mondható kisebbség szerint gondot jelenthet az infláció ütemének további emelkedése, s hogy még az energia- és élelmiszerárak nélkül számolt maginfláció is az év során 2 százalék körül alakul. Ennek ellenére úgy gondolják, hogy a Fed a kamatokat további mérsékli. 2009-re már 2,9 százalékos amerikai gazdasági növekedést prognosztizálnak.

A felmérés összesítése szerint a GDP-növekedés az első negyedév során éves szinten 0,4 százalékra mérséklődhet az ingatlanpiaci pangás, a hitelpiacok válsága és a növekvő energiaárak következtében, majd a következő negyedévben érheti el az 1 százalékot. Az Egyesült Államok gazdaságának expanziója az év során akár 1,8 százalékkal is bővülhet majd; novemberben még éves szinten 2,6 százalékos GDP-növekedést vártak a megkérdezettek.

A NABE által megkérdezett közgazdászok szerint a Fed további, a várakozások szerint 0,5 százalékpontos kamatcsökkentést foganatosít még az év vége előtt, ezzel 2,5 százalékosra csökkenti majd az irányadó kamatot. A határidős piacok már a március 18-án esedékes kamatdöntő ülésre beárazták ezt a változtatást.