Óvatosságra inti a külföldi befektetőket a Világbank sokoldalú befektetési garancia ügynökségének (MIGA) most kiadott idei jelentése. A felmérés szerint a befektetők rövid és középtávon leginkább a makrogazdasági instabilitástól és a politikai kockázattól tartanak a fejlődő országokban, ennek ellenére közel 50 százalékuk a következő 12 hónapban növelni kívánja befektetéseit, s ez az arány három éves távlatban 70 százalékra emelkedik.

Ez azért különösen érdekes, mert tapasztalataik rosszak - a politikai kockázat keretében különösen visszatartó erőnek tartják a szerződésszegéseket és a szabályozók megváltoztatását. A további számok már ezt tükrözik: a fejlődő országokba irányuló FDI idén csak 2 százalékkal nőtt, 617 milliárd dollárra, elmaradva a 2011-es, 628 milliárdos csúcstól, és jövőre egyáltalán nem várható emelkedése.

A befektetők kedvezőtlen tapasztalatai a politikai kockázatbiztosítóknak kedveznek: folytatódott a korábbi évek drámai trendje, 2012-ben 33 százalékkal emelkedett a politikai kockázatbiztosítás díja, és idén is ilyen arányú növekedése várható. A helyzet romlását mutatja, hogy míg 1997-ben még a közvetlen külföldi tőkebefektetések értékének 5 százalékát sem érte el a politikai kockázat biztosítási díja, ez a fejlődő országok esetében ma már 14,2 százalék.

A jelentés szerint meglepő módon a politikai kockázat nem a legszegényebb, hanem a közepes jövedelmű gazdaságokban erősebb, és megnő, amennyiben a szerződő fél állami tulajdonban levő közművállalat.