A legnagyobb európai hitelminősítő szerint a szerbiai belpolitikai fejlemények önmagukban még a Fitch által az országra érvényben tartott, stabil kilátású "BB mínusz" - vagyis nem befektetési ajánlású - szuverén adósosztályzat tűréshatárán belül vannak, azonban növelték a bizonytalanságot.

A cég felidézte, hogy amikor novemberben megerősítette ezt az osztályzatot, a döntést arra a várakozására alapozta, hogy az elnökválasztás eredményeként folytatódik Szerbia piac- és EU-párti politikája. A Fitch Ratingsnek továbbra is ez a várakozása, tekintettel az elnökválasztás győztesének, Tomislav Nikolicnak az EU-párti alapállására. Nikolic pártjának választási kampányát ugyanakkor jórészt a hatalmon lévő, Boris Tadic vezette koalíció elleni támadások jellemezték, saját, részletezett gazdasági platformjának bemutatása helyett - áll a hitelminősítő hétfői londoni értékelésében.

IMF-ellenes retorika

A Fitch szerint ráadásul lehetséges, hogy Nikolicnak ellenséges összetételű törvényhozással kell szembesülnie, mivel a Demokrata Párt koalíciós egyezségre jutott a harmadik helyezett szocialistákkal, bár ezt még hivatalosan meg kell erősíteni. Mindenesetre egy ilyen parlamenti háttér gyakoribbá váló politikai patthelyzetekhez és a reformok végrehajtásának megnehezüléséhez vezethet a hitelminősítő londoni elemzői szerint.

A Fitch Ratings helyzetértékelése szerint Nikolic "esetenkénti IMF-ellenes retorikája" nyomán széleskörűvé vált az a vélekedés, hogy a politikus keményebb alapállást tanúsít majd a valutaalappal folytatott tárgyalásokon. A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy bár Nikolic győzelme növeli a bizonytalanságot az IMF-fel szembeni szerb hozzáállással kapcsolatban, azonban az előző koalíció sem követte automatikusan és teljes mértékben az IMF ajánlásait, például a nyugdíjreform kérdésében, és ez sem siklatta ki teljesen az IMF-programot. Mindezek alapján a Fitch arra a következtetésre jut, hogy az új elnök hivatalba lépésének nem kell feltétlenül "drámai változást" jeleznie Szerbia és az IMF viszonyában.

Keményebb nézetek

A Fitch Ratings kedvezőnek tartja a jelenlegi szerb IMF-programot, mivel az biztosítja, hogy Szerbia "ne térjen el túlzott mértékben" a kijelölt költségvetési céloktól. A hitelminősítő szerint ugyanakkor hosszabb távon késleltetheti az EU-tárgyalások megkezdését az, hogy Nikolic keményebb nézeteket képvisel a Koszovóval szembeni szerb igények kérdésében. Bár ebben az ügyben is jelentős a bizonytalanság, mivel Nikolic már jelezte, hogy a Koszovóval kapcsolatos szerb követelések fenntartásával együtt sem kíván letérni az unióba vezető pályáról.