A tervezett mennyiséggel megegyező, 200 millió lej (egy euró 4,5 lej) értékben sikerült értékesíteni csütörtökön 7 éves lejáratú kötvényt a román pénzügyminisztériumnak 6,56 százalékos hozam mellett. A bankok 733 millió lej értékben nyújtottak be ajánlatot. A román államkincstár az elmúlt időszakban egyre magasabb kamatot kénytelen fizetni a helyi piacon, májusban az azonos lejáratú kötvényekből még 698,5 millió lej értékben adott el 6,15 százalékos átlagos hozam mellett. Október elején azonban a pénzintézetek a három éves papírokért már 6,53 százalékos felárat kértek. A hozamokat a költségvetés és a gazdasági növekedés körüli befektetői aggodalmak húzzák - vélik a helyi szakértők. Victor Ponta kormányfő nemrég jelentette be, hogy az év utolsó két hónapjára nincs elegendő pénz a kasszában a kórházak és más intézmények, valamint a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetésére. A büdzsékiigazítást péntekre tervezi Bukarest, a keretszámok egymilliárd lejes bevételkiesésre valamint a korábbi 1,8-2 százalékos gazdasági növekedés helyett már csak egyszázalékos bővülésre épülnek.

A pénzügyminisztérium úgy tervezte, hogy októberben 4,15 milliárd lej értékben ad el állampapírt a helyi és mintegy 150 millió euró értékben az európai piacon. A tervekkel ellentétben azonban csak 3,13 milliárd lejt sikerült bevonni, miközben az eurókötvényekből 421,5 millió euró értékben fogyott. A kormány szerdán döntött úgy, hogy újabb 7 éves lejáratú eurókötvényt dob piacra, legfeljebb 1,5 milliárd euró értékben, miután november elején 793,8 millió euró értékű, valutában denominált kötvényeket kell visszavásárolnia.

Románia idén 46,6 milliárd lejt kölcsönzött a helyi piacról, 1,17 milliárd euró folyt be az államkincstárba az eurókötvények értékesítéséből. Emellett az év elején 2,25 milliárd dollár értékben fogyott román állampapír az Egyesült Államokban is.