Bírósági források szerint az öt korábbi katalán vezető első meghallgatását továbbiak követhetik majd, ezért kiadatása még hetekig elhúzódhat. Az érintettek a bíróság engedélye nélkül nem hagyhatják el az országot és tájékoztatniuk kell a hatóságokat a hollétükről, valamint eleget kell tenniük a rendőrségi vagy bírósági idézéseknek - tették hozzá.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró hétfőre virradóan szabadlábra helyzete Puigdemontot és volt minisztereit mindaddig, amíg az illetékes bíróság nem dönt arról, hogy kiadhatók-e a spanyol hatóságoknak.

Puigdemont és volt miniszterei vasárnap adták fel magukat a belga rendőrségen. Spanyolországban lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolják őket.
Katalónia vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Puigdemont korábban azt mondta, kész együttműködni a spanyol hatóságokkal, de elvesztette bizalmát a spanyol igazságszolgáltatásban, amely szerinte "átpolitizálódott".

Az európai elfogatóparancs szabályainak értelmében az elfogás helye szerinti állam az elfogás után legfeljebb 60 napon belül köteles az illetőt visszajuttatni abba a tagállamba, ahol az elfogatóparancsot kibocsátották. Amennyiben az érintett hozzájárul az átadáshoz, úgy az átadási határozatot tíz napon belül meg kell hozni. Uniós szabályozás szerint egy tagállam többek között akkor utasíthatja el a keresett személy átadását, ha már elítélték ugyanazon bűncselekmény miatt, illetékes az adott ügyben, a végrehajtás szerinti tagállamban büntetőeljárás folyik ellene, illetve elévülés vagy amnesztia esetén.

Katalán polgármesterek Brüsszelben

Mintegy 200 katalán polgármester érkezik kedden Brüsszelbe, hogy a leváltott katalán kormány ott-tartózkodó tisztségviselőivel megbeszélést folyatassanak - közölte a La Libre Belgique belga napilap hétfőn. A napilap információi szerint Miquel Buch, Premia de Mar város polgármestere, a katalán önkormányzati társulás (ACM) elnöke a Catalunya Radio rádiócsatornának adott interjújában azt közölte, hogy a Brüsszelbe érkező önkormányzati vezetők megbeszélést folytatnak a Katalóniában kialakult helyzetről, a spanyol rendőrség fellépéséről, a további jogi és politikai lehetőségekről.

Az egynapos találkozó alkalmat ad arra, hogy "Európa fővárosában" vitassák meg a katalán helyzetet és a spanyol alkotmány 155-ös cikkét, amelyre hivatkozva Madrid feloszlatta a katalán kormányt, és előrehozott regionális választásokat jelentett be - közölte a politikus.

Száznál is több polgármester ellen indulhat eljárás

Lapinformációk szerint a spanyol ügyészség száznál is több katalán polgármester ellen tervez eljárást indítani, azzal vádolva őket, hogy együttműködtek a leváltott katalán kormányzattal az október 1-jén tartott függetlenségi népszavazás megszervezésében.

A vállalkozók is összeülnek

Sajtóinformációk szerint Spanyolország észak-keleti régiójának függetlenségét ellenző katalán vállalkozók szövetsége is ülést tart kedden Brüsszelben. A vállalkozók az Európai Parlament (EP) épületében folytanak megbeszélést EP-képviselőkkel.

(Fotó: Lluis Gene/AFP)