Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A katonák, hogy megismerkedjenek olyan dolgokkal, mint például, hogy a különböző helyszíneken melyik óvóhelyen vannak éles atombombákat tartalmazó páncéltermek, a biztonsági őrjáratok menetrendjével és az azonosító felvarrók részleteivel, digitális tanulókártya-készleteket hoztak létre olyan alkalmazásokon, mint a Chegg Prep, a Quizlet és a Cram.  

A Bellingcat egyszerű online kereséssel olyan kifejezésekre, amelyekről nyilvánosan ismert, hogy nukleáris fegyverekkel kapcsolatosak, képes volt felfedezni olyan kártyákat, amelyeket mind a hat európai katonai bázison szolgáló katonák használtak, akik a jelentések szerint nukleáris eszközöket tároltak. A Chegg oldalon találtak egy 70 darabból álló, "Tanulj!" című memorizálást segítő összeállítást, amely pontosan a hollandiai Volkel légibázison található, nukleáris fegyvereket tartalmazó óvóhelyeket jelölte meg. 

"Hány WS3 páncélterem van a Volkel ab-on" - állt az egyik virtuális tanulókártya kérdésoldalán, utalva a fegyverek tárolására és biztonsági rendszerekre vonatkozó katonai kifejezésre. "Tizenegy (11)" - állt a válaszoldalon. 

Egy másik kártya ugyanebből a készletből azt jelezte, hogy a tizenegy páncélteremből ötben "éles" atombombák vannak, míg a másik hatban "hideg" (vagyis nem élesített) töltetek. A betanulókat segítő amerikai katona azt is megadta, hogy mely páncéltermekről van szó.

A Cram tanulókártya-oldalon található 80 kártyából álló készlet az olaszországi Aviano légibázison található páncéltermekről tartalmazott részleteket, és azt is pontosan leírta, hogy a katonának hogyan kell reagálnia a különböző szintű riasztásokra. Más kártyák a törökországi, belgiumi és németországi bázisok titkait leplezték le. Egyesek a biztonsági kamerák helyét részletezték; mások a titkos "kényszerítő szavakat" adták meg, amelyeket a támadók által esetleg elfogott katona mondhatott a telefonba, hogy jelezze, fogságba esett - írja a VoA.

A Bellingcat által felfedezett tanulókártyák már 2013-ban nyilvánosan elérhetők voltak, és néhányat még 2021 áprilisában is használtak. Azokhoz ellenséges országok hírszerzői is hozzáférhettek, ami súlyos biztonsági kockázatot jelent.