A mindenkori német kormányok kénytelenek lesznek a háztartásokra terhelni az atomerőművek kiesése miatt megugró áramköltségeket, ugyanis a vállalatokat az exportpiacokon versenyhátrányba hozná más országok cégeihez képest, ha sokkal többet fizetnének az elektromos energiáért, mint azok - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. A konzervatív liberális koalíciós kormány döntése értelmében 2022-ig lezárnak 17 nukleáris erőművet, amelyek termelését elsősorban alternatív forrásokból próbálják pótolni. Az eredmény azonban ebben az időtávban brutális áramdrágulás lesz.

A kormány energetikai tanácsadó testülete szerint az elektromos energia nagykereskedelmi ára megawattóránként 50 euróval ugrik meg az atomerőművek kiesése miatt, ami 85 százalékos drágulás a mostanihoz képest. Ráadásul a jövő hónapi szállítású elektromos áram ára is jóval magasabb a tavalyinál. Az 58,80 eurós ár 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit egyszerűen azért, mert a Merkel-kormány a futkusimai katasztrófa után elrendelte a hét legöregebb német atomerőmű lezárását és felülvizsgálatát.

A VIK ágazati lobbicsoport szerint egy háromtagú háztartás éves villanyszámlája évente 225 euróval fog megugrani az olcsó atomenergia kiesése miatt. Németország már így is azok közé az európai országok közé tartozik, amelyekben a legmagasabbak a lakosság elektromosenergia-költségei. A németek kétszer annyit fizetnek, mint a franciák, ahol az áram 80 százalékát nukleáris erőművek termelik meg - hangsúlyozta tegnapi nyilatkozatában Eric Besson francia ipari miniszter.

Berlin tervei szerint módosítani fogják az úgynevezett feed-in tarifákat - amelyek lényege, hogy a végfogyasztó kicsit többet fizet az áramért, hogy az így befolyó pénzből kiegyenlítsék az alternatív forrásból származó energia termelésének egyelőre magasabb költségét. Emellett fejlesztik az úgynevezett intelligens hálózatot - amely lehetővé teszi például, hogy egy napelemekkel ellátott épület, amely napközben többlet energiát termel, a pluszt betáplálja a hálózatba, eközben mintegy visszafelé forgatva villanyórát, majd éjszaka a hagyományos módon jusson elektromos energiához.

Norbert Roettgen német környezetvédelmi miniszter nyilatkozata szerint megváltoztatják az energiaintenzív ágazatokkal kapcsolatos kormányzati energetikai politikát. Jelenleg az évi tíz gigawattóra energiát fogyasztó cégek nem kapnak semmilyen segítséget. Ehelyett egy lineáris támogatási rendszert vezetnek be, amelyben egy gigawattórás energiafelhasználástól kezdve annál több segítséget kapnak a cégek, minél több elektromos áram fogyasztanak.

Húszéves távlatban ugyanakkor igencsak pozitívnak bizonyulhat a mostani döntés, és talán a kisfogyasztók is úgy látják, hogy érdemes áldozatot hozniuk. Az alternatív energiatermelés fejlesztése ugyanis lendületet ad az ennek berendezéseit szállító nap- és szélenergiacégeknek A DIW gazdaságkutató intézet szerint a zöldenergia-ágazat felfutása majdnem három százalékkal dobhatja meg a német GDP-t 2030-ban.