Török munkásoktól származik annak a mogyorómennyiségnek a legnagyobb része, amelyből a Nutella mogyorókrémek készülnek. A napi  tizenkét órában végzett nehéz fizikai munkáért óránként egy eurót, mintegy 360 forintot fizetnek, ami kevesebb, mint a Törökországban előírt minimálbér 45 órás munkahétre vetítve - áll a porták cikkében.

A nagy becsben tartott törökmogyoró globális exportjának 82 százaléka Törökországból származik.

Törökország első számú mogyorófelvásárlója az olasz Ferrero édességgyár, amely a Nutella mellett a Ferrero Rocher csokoládékat és a Kinder csokoládétojásokat is gyártja. A Ferrero hat üzemmel rendelkezik Törökországban, ahol több mint ezer embert foglalkoztat. 35 éve vásárolja a mogyorót az országból.

A kamara is felszólalt ellenük

"Monopol helyzetben vannak, szabad kezet kapnak. Látják a körülményeinket, hogy milyen keményen dolgozunk. Idén nem adok el mogyorót nekik" - mondta Aydin Simsek 43 éves helyi termelő, aki szerint mindössze két eurónyi pénzt, nagyjából 720 forintot kap a mogyoró kilójáért.

A Ferrero szóvivője szerint a cég nem rendelkezik törökországi gazdaságokkal, és nem is irányít ilyeneket, a mogyorót a szabad piac szabályai szerint szerzi be.

Omer Demir, az Isztambuli Mezőgazdasági Kamara elnöke szerint viszont a felvásárolt mogyorót tízszeres áron adják tovább, ezért felszólította a török versenyhatóságot, hogy lépjen közbe.

"Máskülönben mindenhol mindent a Ferrero fog kontrollálni, és eljutunk arra a pontra, amikor már nem tudjuk eladni a termékünket senki másnak, csak nekik" - fogalmazott.

A termelők félnek felszólalni az olasz óriás ellen, mert attól tartanak, hogy akkor nem tudják többé eladni a mogyorójukat - mondta Sener Bayraktar, az akyazi mezőgazdasági kamara vezetője. Bayraktar azt szeretné, ha a Török Gabonatanács - az árképzést, a tárolást és a kifizetéseket felügyelő állami szabályozó hatóság - emelné a kvótákat, hogy a termelők több mogyorót tudjanak eladni, szélesítve ezzel vevői körüket.

A török kormány kijelentette, hogy kész segíteni.