A múlt hónapban Horvátországban majdnem 9 és fél százalékra gyorsult az infláció. A Híradó által megkérdezett szállásadó azt mondja, ennek ellenére csak jövőre emel árat. Az apartmanjai már megteltek idén nyárra.

A forint az euróhoz és a kunához képest is 13 százalékkal kevesebbet ér, mint egy éve, azaz áremelés nélkül is ennyivel többet kell fizetni forintban mindenért. A horvát valuta nem gyengül, mert Horvátország január elsejétől bevezeti az eurót.

Egy 3 tagú magyar család, amelyik tavaly még 700 ezer forintot költött az Adria partján nyaralásra, idén 158 ezerrel többet fizethet ugyanazért a Bankmonitor szerint. Hasonló drágulással számolhat, aki az olasz, a görög vagy a spanyol tengerpartra készül.

20-23 százalékkal drágult egy év alatt a nyaralás. Ennek két komponense van: a drágulás 60 százalékát a forint gyengülése okozza, és körülbelül 40 százalékot tesz ki az adott országban megjelenő infláció - mondta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

A szállás mellett ráadásul benzinre is többet kell költeni. Horvátországban nagyjából annyiba kerül literje, mint nálunk a külföldieknek, azaz 700 forintnál is drágább. Másfélszer annyi, mint az árstopos üzemanyag itthon.

A K&H Bank reprezentatív kutatása szerint a 30 és 59 év közötti magyarok 26 százaléka fontolgat külföldi utazást idén, másfélszer annyian, mint tavaly. Ugyanakkor 56 százalékról 58-ra emelkedett azok aránya, akik belföldön sem engedhetnek meg maguknak egy 5 napos kikapcsolódást.