Magyarországon 750 ezer alacsony jövedelmű ember nem engedheti meg magának, hogy nyaralni menjen. Hazánk az egyike annak a 16 európai uniós országnak, ahol a gazdagok és a szegények közötti különbség egyre nő a nyári pihenéshez való hozzáférés terén - idézi a Népszava az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) friss felmérését.

"Magyarországon a szegénységi küszöb alatt élők több mint 72 százaléka nem engedheti meg magának ezt a „luxust”, s ez a szám több mint tíz százalékkal magasabb, mint az EU27-ek átlaga." A felmérés szerint összességében az uniós polgárok 28 százaléka nem keres annyit, hogy egy hétre elutazhasson otthonról. Az arány 59,5 százalékra emelkedik azok körében, akiknek a jövedelme a szegénységi küszöb, vagyis a mediánbér 60 százaléka alatt van.

A legrosszabb a helyzet Görögországban, ahol a szegénységi szinten élők majdnem 90 százaléka kimarad a nyaralásból. A sorban ezután Románia (86,8 százalék), Horvátország (84,7 százalék), Ciprus (79,2 százalék) és Szlovákia (76,1 százalék) következik. Sok európai, akinek a keresete nem éri el a mediánbér 60 százalékát, munkanélküli vagy nyugdíjas. De ebbe a csoportba tartoznak az alacsonyan fizetett munkavállalók milliói is, különösen azok, akik minimálbért kapnak. 

Az Eurostat adatainak elemzéséből kiderül, hogy az elmúlt évtizedben 16 uniós tagországban nőtt a szakadék a szegénységi küszöb alatti és feletti jövedelemmel rendelkezők között. Ebből a szempontból Románia a sereghajtó.Romániát követően sorrendben Szlovákiában, Horvátországban, Litvániában és Magyarországon mélyült leginkább a szakadék a két tábor között.