Az amerikai munkaerőpiacról az elmúlt napokban kedvező adatok láttak napvilágot, azonban a várt javulás elmarad attól az ütemtől, amelyet a Fed irányítói elvártak volna, hiszen a munkanélküliség csökkenése elengedhetetlen a gazdasági növekedés beindításához. Pontosan ezért egyre több elemző, közgazdász és kötvénybefektető gondolja úgy, hogy a Fednek nyáron folytatnia kell a kötvényvásárlási programját, tehát el kell indítania a QE3-at - írta a MarketWatch.

Az alapkezelők és a stratégák szerint éppen elegendő indok van a QE3 (likvidításbővítés újabb fordulója) nyári elkezdésére, hiszen a belső kereslet stagnál, a Kongresszus és a Fehér Ház a saját problémáival van elfoglalva, és nem akar a gazdaság segítségére sietni, miközben az európai adósságválság eszkalálódása valós veszély, amely az amerikai gazdaságot is kedvezőtlenül érintheti.

A Fednek be kellene avatkoznia

Az RBS Securities szakértője, Bill O'Donnell szerint az amerikai ingatlanpiac gyengeségei és a krónikusan magas munkanélküliség mellett a Fednek újra aktivizálnia kell magát, erre pedig a nyáron van a legnagyobb esély. A napnál is világosabb, hogy a kormány nem tud mit tenni, valakinek pedig be kell avatkoznia, hogy a gazdasági növekedést serkentsék.

A szerdán megjelent statisztikák szerint a kötvénykereskedők 60 százaléka egy éven belül arra számít, hogy a jegybank kötvényvásárlási programjának újabb fejezete indul el, még akkor is, ha havonta 150 ezerrel nő a foglalkoztatottak száma, akkor sem lehet mondani, hogy a gazdasági aktivitás nagyon gyorsan nőne, sőt a gazdasági növekedés alacsony szinten beragad, a Fed újabb programjának a valószínűsége pedig egyre nő.

Közgazdászok szerint havonta legalább 250 ezerrel kellene bővülnie a foglalkoztatottságnak több éven keresztül, hogy a munkanélküliség a kellő szintre csökkenjen le, és hogy a gazdasági növekedés 3 százalék fölé emelkedjen. A Fed szerint az amerikai gazdaság képes lenne 5-6 százalékos munkanélküliségi rátát is elbírni anélkül, hogy az inflációs nyomás megemelkedne.

A jelzálogpiacot célozzák meg

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a QE3 hogyan fog kinézni, azonban a találgatások már megindultak. A legtöbben arra szavaznak, hogy most nem az államkötvények piacán avatkoznak be, hogy a hosszú kötvényhozamokat lecsökkentsék, hanem a jelzáloggal fedezett (MBS) értékpapírok vagy a jelzáloghitelező intézmények adósságpapírjainál.