Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala csütörtökön közölte, hogy havi összehasonlításban 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak novemberben. Elemzők is 0,2 százalékot vártak az októberi stagnálás után.

Éves összevetésben 1,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak novemberben, csakúgy mint októberben. Elemzők gyengébb ütemre, 1,1 százalékra számítottak.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly novemberhez képest 1,6 százalékkal nőtt, csakúgy mint októberben. Elemzők is 1,6 százalékra számítottak. Havi összevetésben 0,2 százalékra ugrott a maginfláció novemberben. Elemzők 0,1 százalékot vártak az októberi stagnálás után.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 3,7 százalékkal emelkedett, az energiáé viszont 9,4 százalékkal csökkent, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 19,3 százalékkal, a fűtőolajé pedig 26,4 százalékkal esett vissza.

Havi összehasonlításban az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek, míg az energiaárak 0,4 százalékkal nőttek.

A nyomott infláció lehetővé teszi, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve még hosszú időre fenntartsa rendkívül laza monetáris politikáját, hogy támogassa a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságot - írja az MTI.

A Federal Reserve továbbra is a zéró szint közelében tarthatja kamatait, miközben likviditásnyújtó és eszközvásárlási programjaival masszívan pumpálja a pénzt a gazdaságba.

A Fed jelenleg jobban aggódik a munkaerőpiaci helyzet miatt, és az inflációs cél kezelésének pár hónapja meghirdetett új, rugalmas megközelítésével hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a gazdaság fellendülését.