Az Egyesült Államok a héten egy újabb 625 millió dolláros (266 milliárd forintos) fegyvercsomagot jelentett be Ukrajnának, melynek csak egy részét képezi az a 4 HIMARS típusú mobil-tüzérségi eszköz. Ez az az eszköz, amiből korábban már 16 darabot küldtek, és ami nélkül valószínűleg lehetetlen lett volna kivitelezni a lehengerlő sikerességű ukrán ellentámadást.

A HIMARS-ok fő erőssége a mobilitás, az USA által mellé adott rakéták hatótávja 80 kilométer, darabja körülbelül 150 ezer dollár, tehát egy össztüzes kilövés nagyjából 1 millió dollárba (426 millió forint) kerül, míg a kilövő platform a járművel együtt ennek mintegy négy-ötszörösébe kerülhet.

Bár az orosz propaganda előszeretettel vonja kétségbe a tüzérségi kocsi hatékonyságát, Mick Ryan nemrég visszavonult ausztrál vezérőrnagy szerint ezek tették lehetővé, hogy oroszok által erőltetett készleteket felőrölő anyagcsatából, az ukránok visszaváltsanak a stratégiai célpontok likvidálására játszó "korróziós" gerilla hadviselésre.

Dedikált ellátmány

Nem mindenre megoldás a HIMARS rugalmassága, de mindenképpen zászlóshajónak mondható, és mi sem támasztja ezt jobban alá, mint az, hogy az USA külön pénzügyi alapjának múltheti kiegészítését is ezekkel az egységekkel fémjelzik. Az USAI (Ukranian Security Assistance Initiative) második körében azt vállalta-hogy közép- hosszútávon

  • 18 HIMARS-t (nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer) lőszerrel,
  • 150 páncélozott HMMWV-t (nagy mozgékonyságú több célra alkalmazható kerekes jármű),
  • 150 taktikai járművet fegyvervontatásra,
  • 40 teherautót és 80 pótkocsit nehéz felszerelésekhez,
  • 2 pilóta nélküli rendszerekhez (drónokhoz) használatos radart,
  • 21 többfeladatú radart,
  • drónelhárító rendszereket,
  • taktikailag védett kommunikációs rendszereket, megfigyelő rendszereket és hozzájuk tartozó eszközöket,
  • robbanóanyagok eltávolítására szolgáló eszközöket,
  • golyóálló mellényeket és egyéb terepen használt felszereléseket, valamint
  • képzésre, karbantartásra és fenntartásra elkülönített finanszírozást biztosít az ukrán haderőknek.

Ehhez 1,1 milliárd dollárral egészítik ki az augusztusban létrehozott nagyjából 3 milliárdos (1284 milliárd forint) csomagot, ami első körben elhárító eszközöket, és 245 ezer darab 155 milliméteres tüzérségi töltetet ígért az M777-tarackokhoz, amikből mostanra az összes használaton kívüli egységet odaadták az ukránoknak - írja a CNBC.

M777-Howitzer
M777-Howitzer
Kép: AFP

Békeidőben a 155 miliméteres lőszerből évente mindössze 30 ezer darabot gyártanak, és bár USA-nak természetesen van egy teljesen különálló, feltehetően igencsak bőséges tartaléka saját védelme biztosítására, a Pentagon szerint szinte már minden nélkülözhető felszerelésük odaadták.

Tempóhiány

Szeptemberre a HIMARS kocsik, az M777-esek és lövedéke, a Stinger rakéták, és a tankelhárításban jelképpé vált Javelinek is a "korlátozott" leltári kategóriába kerültek. Utóbbiból már 8500 darabot küldtek Ukrajna védelmére, pedig normál körülmények között mindössze 800-at gyártanak belőlük évente.

Saint-Javelin, Kijev
Szent Javelin, Kijev

Az Egyesült Államok vezetése persze már a megszállás után látta, hogy eljöhet ez a pillanat. Joe Biden amerikai elnök már májusi Javelin-gyárban tartott beszédében is arról beszélt, hogy biztosítani kell az Ukrajnának küldött fegyverek utánpótlását, de a gyártás felgyorsításához szükséges chipek beszerzése, és a személyzet kitanítása egyes szakértők szerint akár 4 évbe is beletelhet.

Bár a HIMARS-okat és Javelineket is gyártó Lockheed Martin vezérigazgatója, Jim Taiclet még áprilisban 6-16 hónaposra saccolta a gyártás felpörgésének idejét, addig az amerikai Nemzeti Védelmi Egyetem docense és katonai főmunkatársa, Dave Des Roches nem látja, hogy bármi is történt volna. Szerinte komoly veszélyben lehet Ukrajna ellátása, és konkrétan háborús üzemmódba kéne állnia az Egyesült Államok fegyvergyártóinak.

Közös teherviselés

Az USA egyébként 2014 óta mintegy 19 milliárd dollárnyi (8200 milliárd forint) biztonsági támogatást bocsátott Ukrajna rendelkezésére, ebből 16,2 milliárdot Oroszország február 24-i megszállása óta, amivel magasan ők a legnagyobb ellátói az ukrán hadseregnek.

Mellettük rendesen eltörpül az utóbbi évtizedekben jellemzően védelmi kiadásokat kerülő európai országok támogatása. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell azt mondta: az európai NATO tagállamok készletei is a végüket járják, legalábbis szerinte ha nem is fogytak ki teljesen, az biztos, hogy "kimerültek" Ukrajna támogatásában.

Ugyan a tagállamok részéről hallottunk már konkrétabb ígéreteket a védelmi költségvetésük megemeléséről, Jens Stoltenberg NATO főtitkár egyelőre semmi konkrétumot nem árult el a szövetség fegyverzeti igazgatóival tartott múlt keddi megbeszéléséről, de elmondása szerint már fölvették a kapcsolatot az iparág helyi képviselőivel, és elkezdtek közösen dolgozni az tagállami utánpótlás menetén.