Az augusztus második felében Újvidéken és négy vajdasági községben begyűjtött 55 szúnyogmintából kettőben mutatták ki a nyugat-nílusi láz kórokozóját - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó az újvidéki Ciklonizacija közvállalat közleményét.A kórokozót az újvidéki Adamovic-telepen, és a Belcsény (Beocin) községben található Cserőg faluban mintázott szúnyogokban mutatták ki.

A vállalat közölte, hogy a vírus jelenlétét a szúnyogszezon kezdetétől figyelemmel kísérik, és idén ez volt az első eset, hogy a mintákból kimutatták a nyugat-nílusi láz kórokozóját. – Ez várható volt, ugyanis a hidrometeorológiai körülményektől függően a vírus a szezon vége felé, azaz július végén és augusztusban szokott megjelenni. Dario Aćimovic a vállalat sajtófelelőse azt mondta, hogy a vírus már évek óta jelen van térségünkben.

Szerbiában egyébként idén már két halálos áldozatot követelt a nyugat-nílusi láz, mindkét haláleset Vajdaság területén történt. Az áldozatok, egy nő és egy férfi, aki 63 és 50 évesek voltak, mindkettejüknek volt más krónikus betegsége is. Idén a nyugat-nílusi láz kórokozóját a szerbiai szúnyogokban július 27-én mutatták ki először, Pancsova területén és Belgrádban két helyszínen.

Szerbiában 2012 és 2020 között 1032 megbetegedést jegyeztek, amiből 98 végződött halállal. A szúnyogok a nyugat-nílusi láz vírusát Magyarország déli szomszédjában általában június és november között terjesztik.

A Wikipédia szócikke szerint a nyugat-nílusi láz néven ismert vírusbetegséget a Nyugat-nílusi vírus okozza, amely szúnyogcsípéssel és vérrel terjed, zoonotikus állatról emberre terjedő betegség, a jelenlegi ismerteink szerint emberről-emberre nem vihető át néhány esetet (például vérátömlesztés) kivéve. Magyarországon a múlt század elején regisztráltak ilyen fertőzéseket. A betegség ellen emberek számára még nincs védőoltás, a kísérleti vakcinák fejlesztés alatt állnak.