"A mai fiataljaink valószínűleg nem igazán tudják, hogy mennyir fontos szerepük van ennek a dolognak a leállításában" - mondta Jim Justice Nyugat-Virginia állam kormányzója a BBC szerint, mikor bejelentette, hogy a 16-35 év közöttieket megtakarítási kötvényekkel akarják motiválni az oltakozásra. 

Nyugat-Virginia az oltási arány tekintetében az USA első számú államai közé tartozott, de az elmúlt hetekben lelassult a vakcinakampány. Sőt, már az egész Egyesült Államok fogynak azok, akik várják, hogy sorra kerüljenek. Az országban már 141 millió oltott van, 96 millióan pedig minden szükséges dózist megkaptak már. Közben viszont 290,7 milliónyi vakcinaadag vár beadásra.

Különösen a fiatalok nem nyitottak a készítmények felvételére, ezért is próbálkozik Nyugat-Virginia azzal, hogy már fizetnek is az oltásokért. Az ösztönzés azt jelenti, hogy azok, akik a korcsoporton belül beoltatják magukat, később visszakaphatják a 100 dollárt, plusz a kamatokat. Ezt a lehetőséget a 16 és 35 év közötti, már beoltott személyeknek is felajánlják.

A New York Times szerint Nyugat-Virginiában a 16. legmagasabb az egy főre jutó új koronavírusos megbetegedések aránya az amerikai államok között. Justice kormányzó elmondta, hogy az 1,5 millió jogosult lakos mintegy 52 százaléka már megkapta legalább az egyik adagot, de hozzátette, hogy a lakosság mintegy 40 százaléka még bizonytalan.

Hasonló a helyzet Magyarországon is: az április 27-i adatok szerint jelenleg kb. 4 millió 500 ezer regisztrált van, viszont közben már 3,7 millió kapott legalább egy dózist. Csak ezen a héten érkezik vagy már érkezett az országba 1,1 millió adag vakcina, így több készítmény lesz az országban, mint olyan ember, aki hajlandó magát beoltatni. Viszont Magyarországon pénzt ezért még nem ígértek.