Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai és a szövetséges hírszerzések ügynökeit az elmúlt fél évben kiképezték és felszerelték arra, hogy a helyszíneken szövet- és anyagmintát, valamint video-bizonyítékokat gyűjtsenek, amelyek megkönnyítik az incidensekkel kapcsolatos gyors laborvizsgálatokat és a véleményalkotást.

A lap emlékeztetett rá, hogy a brit kormány már pénteken közölte: a vegyi fegyverek bevetése lehet az egyetlen valószínű magyarázat arra, hogy miért pusztultak el olyan sokan Damaszkusz határában a héten. Amerikai részről is azt jelezték, hogy van bizonyíték az ilyen eszközök alkalmazására és hogy ezekről néhány napon belül elkészül a végleges értékelés.

A The Wall Street Journal úgy értesült, hogy az amerikai, a brit, a francia és más hírszerző szolgálatok között olyan új megállapodás jött létre, amelynek értelmében ezek a szervek külön-külön gyűjtik össze és elemzik a mintákat és csak a végén egyeztetik az eredményeket. A cél a minél pontosabb ténymegállapítás.

A lap emlékeztetett arra az idei esetre, amikor az amerikai hírszerzés több héten keresztül kétségbe vonta a britek, franciák és izraeliek megállapítását, miszerint a szíriai kormány vegyi fegyvereket vetett be, majd utóbb maga is erre az eredményre jutott.

A britek először tavaly télen, egy Londonba kicsempészett szíriai vizsgálatakor jutottak arra a következtetésre, hogy Damaszkusz valószínűleg szaringázt vetett be. Az amerikai elemzők, különösen a Pentagon alkalmazásában állók, kételkedve fogadták az eredményt. Nem tudták ugyanis kizárni annak a lehetőségét, hogy a bizonyítékot a felkelők kreálták azzal a szándékkal, hogy a Nyugatot belerángassák a konfliktusba.

Nagy-Britanniában arra a megállapításra jutottak, hogy a szíriai kormányerők a legutóbbi, augusztus 21-i esetet megelőzően idén már március 19-én és április 13-án is alkalmaztak vegyi fegyvert.