Az idősek anyagi helyzete egyértelműen romlott, az egészségi állapotuk karbantartása szinte lehetetlenné vált a koronavírus-járvány alatt - mondta a Népszavának Talyigás Katalin szociológus, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának tagja.

Az első szakaszban az egészségügyi szolgáltatás szinte megszűnt, most pedig követhetetlenek az átszervezések, az idős beteg azt sem tudja, hová forduljon, ha panasza van, telefonon szinte elérhetetlenekké váltak a háziorvosok.

A koronavírus-betegség halálos áldozatainak többsége idős ember, és azt érzékeljük, hogy az élet utolsó szakasza méltatlanná vált azok számára, akik kórházban vannak és méltatlan az idősotthonokban élőknek is, többek között azért, mert nem láthatják a hozzátartozóikat.

A négymillió magyar háztartás 40 százalékában élnek idősek és megdöbbentő, de 150 ezer olyan háztartás van, ahol 80 év feletti ember él egyedül. Az ő segítésük nincs mindig megszervezve. Ki kellene dolgozni az államnak egy olyan ellátási szisztémát, amelyben az otthon közeli ellátások kerülnek előtérbe és a sok száz fős bentlakásos intézmények megszűnnek.

A szociális és egészségügyi ellátással kapcsolatban a napilap sajtómunkásai megkérdezték a szakembert, hogy szerinte engedik-e kihullani a rendszerből az időseket? A válasz: "Igen, határozottan ezt gondolom."  Eljutottunk odáig, hogy társadalom elfordul a saját időseitől, amire jócskán rájátszanak a kormánypártok. Az oktatásban nincs benne az idősek megbecsülése, a "munkaalapú társadalom" gondolatában pedig az érték nem az ember, hanem a pénz: ha már nem termelsz, akkor nem érsz semmit.