Romániában a nyugdíjas szervezeteket képviselő országos szövetséget meglepte a különleges nyugdíjak (bírák, ügyészek, katonák stb. esetében) 20 százalékos emeléséről szóló döntés, tekintettel arra, hogy több millió nyugdíjas juttatását mindössze tíz százalékkal emelték - adta hírül a Maszol. Erkölcstelennek tartjuk ezt a döntést, ha azt vesszük figyelembe, hogy más nyugdíjkategóriák milyen juttatásokat kapnak”– jelentette ki a Maszolnak Preda Nedelcu, a Romániai Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

A januári nyugdíjak emelése nem jelentős, nagyon sok esetben a nyugdíj összege nem vagy alig haladja meg az 1500 lejt (108 ezer forint). A bírák húszszázalékos nyugdíjemelése felháborító, hiszen nagyon sokan közülük átlagosan akár 18 ezer lejes (1,3 millió forint) nyugdíjat is kapnak

„A Maros Megyei Nyugdíjpénztárnál 137 különleges nyugdíjas személy van nyilvántartva”– árulta el a Maszolnak Eugenia Neagoe, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója. A Maros megyében jogosult személyek különleges nyugdíjának összege átlagosan bruttó 5000 és 28 000 lej között mozog. A nyugdíjpénztár vezetője ugyanakkor közölte, a Maros Megyei Nyugdíjpénztár nem kapott semmiféle értesítést arról, hogy mikortól nőnek meg ezek a nyugdíjak.