Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dán kormány bejelentette, hogy ipari partnerséget kíván létrehozni azzal a céllal, hogy a tapasztalt és idősebb dolgozókat a munkaerőpiacon maradásra ösztönözze.

Dániában - és persze nem csak ott - munkaerőhiány tapasztalható a várható élettartam növekedése és a születések számának csökkenése miatt.

A kormány megjegyzik, hogy bár az idősebbek foglalkoztatottsága az elmúlt 30 évben növekedett, elmarad a norvég és a svéd foglalkoztatási szinttől - olvasható a portálon.

Aki idős, az nem kell

A Ballisager munkaerő-közvetítő ügynökség tanulmánya szerint az idősebbeket életkoruk miatt nem veszik fel, és körülbelül minden ötödik munkáltatóra jellemző ez a hozzáállás.

A partnerség keretében a kormány aktívan hozzájárul ahhoz, hogy az idősebb dolgozókat megtartsák, akik meg szükséges, azt visszavezessék a munka világába. Ehhez persze a munkahelyi kultúrának is változnia kell.

Peter Hummelgaard dán foglalkoztatási miniszter szerint kormánya már eddig is sokat tett azért, hogy megszüntesse az életkor szerinti megkülönböztetést, és vonzóbbá tegye az idősek számára, hogy hosszabb ideig maradjanak a munkaerőpiacon, de egyedül (mármint a kormány) nem tudja egyedül megoldani a problémát.