Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egész elég egyszerűen kezdődött: a brit nyugdíjalapok keresték a módját annak, hogy eszközeiket a jövőbeli nyugdíjkifizetésekhez igazítsák. A Boots gyógyszertár és a WHSmith könyvkereskedő által működtetett rendszerek a 2000-es években már korán bevezették azt a befektetési stratégiát, hogy a részvényeket kötvényekre cserélték, hogy megvédjék magukat a kamatlábváltozásoktól.

Tizenöt évvel később azonban a nyugdíjrendszerek közel kétharmada által elfogadott stratégia a kötvények helyett a pénzügyi derivatívák körül forog, ami egyre nagyobb kockázatot jelent, ami csak most válik nyilvánvalóvá, amikor a kamatlábak megugranak. A népszerűvé vált úgynevezett LDI rendszerben, vagyis amikor kötelezettségvezérelt befektetési stratégiák keretében a nyugdíjrendszerek származtatott termékeket használnak, hogy megvédjék magukat a kamatlábak esetleges ingadozásaitól, kis tőkével nagy kitettséget tudtak szerezni.

Van egy bökkenő: ha a származékos ügylet veszteségessé válik a nyugdíjalap számára, például a mögöttes eszközárak változása miatt, akkor több pénzt lehet lehívni, néha rövid időn belül. Mindez sokáig nem számított, és a tanácsadók 2018-ban azt jósolták, hogy a piac hamarosan eléri a "The Age of Peak LDI" (az LDI csúcsának korát) - annyira népszerű, hogy a nyugdíjszektor kifogy a fedezeti eszközökből.

Az LDI-eszközök egy évtized alatt megnégyszereződtek, és tavaly 1,6 billió fontra (773 ezer millárd forint) emelkedtek – írja a Reuters

A nyugdíjrendszerek vagyonkezelőivel, tanácsadóival, ágazati szakértőkkel és vagyonkezelőkkel készített interjúk szerint azonban a stratégia fokozatosan egyre kockázatosabbá vált. A dolgok kezdtek kibogozódni, amikor a szeptember 23-i brit „minibüdzsé” megugrást okozott a brit államkötvényhozamokban, ami arra késztette a nyugdíjalapokat, hogy versenyfutásban keressenek készpénzt az LDI-kockázati fedezetek alátámasztására. Ezek a származtatott ügyletek közel hozták az összeomlást, ami arra kényszerítette a Bank of Englandet, hogy szeptember 28-án kötvényvásárlást ígérjen a pánik csillapítására.

Felerősített kockázatok veszett oda az idősek pénze

Az LDI-stratégiát alkalmazó pénzek nagyságrendje és a származtatott ügyleteken keresztül történő egyre magasabb hitelfelvétel felerősítette azokat a kockázatokat, amelyek az alacsony kamatlábak évtizede alatt rejtve maradtak. Amikor a kamatlábak 2022-ben emelkedni kezdtek, és a kockázatokra vonatkozó figyelmeztetések erősebbé váltak, a rendszerek az interjúalanyok szerint lassan cselekedtek.

„Nem szeretem a kifejezést (LDI), és soha nem is szerettem, a tanácsadók eltérítették, és azzá vált, amit most látunk” – mondta John Ralfe, aki 2001-ben a 2,3 milliárd fontos Boots Nyugdíjalap kötvényekbe történő átcsoportosítását vezette. A Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy az alap nem halmozott fel adósságot.

„A nyugdíjrendszerek rejtett hitelfelvételt hajtottak végre, ez egy mérgező stratégia” – mondta Ralfe, aki szerint sokkal nagyobb kockázat volt a pénzügyi rendszerben, mint azt bárki gondolta volna.

Már globális probléma lett belőle

Világszerte a befektetők aggódnak az alacsony kamatlábakra épülő egyéb pénzügyi termékek miatt, most, hogy a kamatok emelkednek.

A Bank of England Pénzügyi Politikai Bizottsága kiemelte, hogy 2018-ban figyelemmel kell kísérni az LDI-alapok tőkeáttétel-használata körüli kockázatokat - mondta Jon Cunliffe, a BoE helyettes kormányzója ebben a hónapban.

Idén több figyelmeztetés is elhangzott, különösen, amikor a kamatlábak emelkedni kezdtek. A Mercer nyugdíjtanácsadó cég júniusban arra figyelmeztette ügyfeleit, hogy gyorsan cselekedjenek, hogy biztosítsák a készpénzállományukat. Az Aon júliusban azt mondta, hogy a nyugdíjalapoknak sürgős beavatkozásra kell felkészülniük, hogy megvédjék fedezeti eszközeiket. A TPR következetesen figyelmeztette a vagyonkezelőket a likviditási kockázatra.

A nyugdíjalapok lassan változó világában azonban, ahol a vagyonkezelők és a tanácsadók általában nem hetek, hanem évek alatt dolgozzák ki a befektetési stratégiák változásait, a tanácsadók és a vagyonkezelők szerint kevés alap csökkentette a tőkeáttételt vagy növelte a biztosítékokat.

A legkifinomultabb nyugdíjrendszerek némelyike még az LDI-t is növelte idén, miután a kamatlábak emelkedni kezdtek.

Az Universities Superannuation Scheme, Nagy-Britannia legnagyobb nyugdíjalapja az év elején részben azzal a döntéssel hozta összefüggésbe az LDI-kitettség növelését, hogy "az Egyesült Királyság reálkamatlábainak további csökkenése határozottan elképzelhető", ami ellen meg kell védenie 90 milliárd fontos portfólióját.