Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyugdíjas nők szintén január elsejétől minden felnevelt gyermek után havonta ezentúl még 500 koronás "nevelői" bónuszt is kapnak.

Az intézkedést követően a csehországi öregségi nyugdíj átlagos értéke 19 500 koronára (321 750 forint) emelkedik.

A csehek idén már januárban, júniusban és szeptemberben emelték az öregségi nyugdíjakat, elsősorban a magas infláció miatt - írta az MTI.

A cseh nyugdíjbiztosító július végén 2,84 millió személynek fizetett havonta öregségi nyugdíjat. A cseh védelmi és belügyi tárcáknak, valamint a bíróságoknak saját nyugdíjrendszerük van. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a 2023-as költségvetésben számolnak a nyugdíjemelésekkel.

A költségvetés tervezetét, amely jövőre 295 milliárd koronás (4867,5 milliárd forint) hiánnyal számol, szintén hétfőn este hagyta jóvá a Petr Fiala vezette kabinet.

Az öregségi nyugdíj a hatályos szabályok szerint két részből tevődik össze. Az első, az úgynevezett szolidáris rész, amely mindenki számára egyforma, mindig az átlagkeresetek 10 százalékát teszi ki. Ez jelenleg 3900 korona, januártól 4040 koronára emelkedik. Januárra az átlagkereset a kormány háttéranyaga szerint várhatóan 40 324 koronára (665 346 forint) nő. A második rész, amely a ledolgozott évek és a biztosítóba befizetett összegek szerint alakul ki, mindenkinél más.

A törvény szerint a nyugdíjakat minden év elején az áremelkedések értékével, valamint a reálbérek növekedésének 50 százalékával kell emelni.

A cseh öregségi nyugdíj jelenleg az átlagkereset 42,5 százalékát teszi ki, a januári emelések után ez az arány 45,9 százalékra javulna.

Így állnak a magyarok

Magyarországon 2022. január elsején az öregségi nyugdíj átlagos értéke 164 102 forint volt a KSH adatai szerint.