A nyugdíjasok szavazataiért folytatott harc meghozta az „eredményét”: a szlovák nyugdíjrendszer a legkevésbé fenntartható az egész Európai Unióban - írta a pozsonyi Új Szó. Ha semmi sem változik, tizenöt éven belül az állam kénytelen lesz befagyasztani a nyugdíjemeléseket, szélsőséges esetben pedig akár csökkenhetnek is a nyugdíjak.

A sötét jövőképen semmit sem változtat a jelenlegi kormány által belengetett nyugdíjreform, ami hatalmas meglepetésnek számít, hiszen a tervezett változtatások között a munkaügyi tárca a nyugdíjkorhatár fokozatos növelésével is számol. Épp ez utóbbinak kellett volna bebiztosítania, hogy a szlovák nyugdíjrendszer hosszabb távon is fenntartható legyen, az így megtakarított összeg nagy részét azonban Milan Krajniak munkaügyi miniszter a saját prioritásaira szeretné elkölteni.

A legnagyobb felfordulást a szülői bónusz bevezetése okozza majd, vagyis az a lehetőség, hogy a munkaképes személyek a nyugdíjjárulékuk egy részéből hozzájárulhatnak a szüleik nyugdíjához. A gyökeres változás a nagyobb családokban azonnal növeli majd a nyugdíjasok bevételeit. Az intézkedés árnyoldala azonban, hogy emiatt a bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 0,5 százalékával, vagyis mintegy félmilliárd euróval nőhet a költségvetési hiány.

„Az így keletkező lyukat újabb megszorításokkal lesznek kénytelenek befoltozni. Vagy bizonyos adófajtákat kell majd megemelniük, vagy le kell faragniuk az állami kiadásokból” – figyelmeztet Ján Tóth, a Költségvetési Tanács elnöke. Ha ezt elmulasztják, látványosan megugrik az államadósság, amit majd elsősorban a mai harmincasok éreznek meg.

Miközben a felosztó-kirovó rendszerben a nyugdíjkasszán tátongó lyukat az adófizetők pénzéből kell betömni, a politikusoknak nem okoz gondot az, hogy a újabb százmilliókat költsenek el. Csak az elmúlt három évben látványosan nőtt a 13. nyugdíj, a minimálnyugdíj, a második pillérben takarékoskodók állami nyugdíja, és most bevezetik a szülői bónuszt is