A nyártól magasabb nyugdíjat folyósít a Szociális Biztosító azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek járandóságából valamilyen végrehajtói határozat alapján adósságtörlesztés céljából rendszeresen levonnak bizonyos törlesztőrészletet - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Az intézkedés a létminimum módosításával van összefüggésben.

A törvény értelmében nem lehet letiltani a nyugdíjas teljes nyugdíját, ugyanis meg kell hagyni az adósnak egy minimális tételt, amelyből biztosítani tudja a legfontosabb életfeltételeit. Ez pedig a mindenkori létminimumnak felel meg.

E szerint, ha egy nyugdíjasnak van valamilyen adóssága, és a hatályos végrehajtói döntés értelmében járandóságából rendszeresen kell törlesztenie, ezentúl havonta legfeljebb csak annyit vonhatnak le, hogy legalább 210,20 euró (66,6 ezer forint) nála maradjon. Ha pedig vele együtt él egy másik személy, akit eltart, azért további 105,10 euró (a létminimum 50 százaléka) jár. Ha valakinek a havi járandósága ennél kevesebb, attól nem lehet semmit levonni.

A Szociális Biztosító adatai szerint a nyugdíjasok főleg a távközlési vállalatokkal, a bankokkal vagy a különféle gyorshitelező társaságokkal szemben halmoznak fel adósságokat. Sok idős személy abban a hiszemben nem törleszti a hitelt, vagy nem egyenlíti ki a számláit, hogy a nyugdíjához nem nyúlhat a végrehajtó.