Az idei első negyedév végére a vagyonon belül a részvények aránya 73,1 százalékra nőtt a múlt év végi 72,8 százalékról, a kötvényeké 24,5 százalékra csökkent 26,5 százalékról, az ingatlanoké pedig maradt 2,5 százalék. A részvények esetében a haszon 6,6 százalék, az ingatlanoknál pedig 1,4 százalék volt, a kötvények esetében viszont 3,2 százalék veszteség termelődött. A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) jövedelmezősége 4 százalékos volt.

A norvég nyugdíjalapnak a világ több mint 70 országának csaknem 9100 cégében vannak befektetései, a világ összes részvényének mintegy 1,4 százaléka van a tulajdonában. Az alap vagyona a múlt év végén 1300 milliárd dollárt tett ki.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba. A nyugdíjalap tavaly összesen 124 milliárd dollár hasznot termelt, ez az alap fennállása óta a második legjobb évnek számított.

Amennyiben a nyugdíjalap teljes vagyonát szétosztanák a Norvégiában élő 5,3 millió ember között, mindenkire 250 ezer dollár (75,5 millió forint) jutna.