Ausztriában több, mint százezer magyar dolgozik, őket és családtagjaikat közvetlenül érinti, hogyan alakul az osztrák nyugdíjjogosultságuk - írja elemzésében Farkas András szakértő. Az ottani rendszerben az első nyugdíj bruttó összegének el kell érnie el az utolsó aktív bruttó kereset 80 százalékát, feltéve, hogy a nyugdíjas legalább 45 évi biztosítási idővel rendelkezik és betöltötte a 65 éves korhatárt.

Az öregségi nyugdíj igényléséhez a korhatár betöltése mellett legalább 180 biztosítási hónap (15 biztosítási év) megléte szükséges és e 180 hónapból legalább 84 hónapot (7 évet) keresőtevékenységgel kell megszerezni. Az állami nyugdíjrendszer 2014 óta az egyéni nyugdíjszámlákra épül, a nyugdíjat - a keresetekhez hasonlóan - évi 14 alkalommal fizetik.

Minden biztosított és a foglalkoztató egységes mértékű nyugdíjjárulékot fizet, amelynek mértéke jelenleg összesen a bruttó kereset 22,8 százaléka (a munkavállaló 10,25, a munkáltató 12,55 százalékot fizet). A járulékfizetési felső határa - ez az amit a magyar kormány eltörölt utat nyitva a nagyon magas nyugdíjak előtt - 2019-ban havi 5220 euró (1,6 millió forint). Idén a havi 446,81 eurót (140 ezer forint) meg nem haladó összkereset járulékmentes - az ilyen alacsony keresettel rendelkező személyek (marginális foglalkoztatásban állók) az osztrák társadalombiztosítás rendszerében nem biztosítottak, de külön biztosítást köthetnek.

A nyugdíjszámlák rendszere azt is lehetővé teszi, hogy a szülők osztozzanak a gyermekneveléssel szerezhető biztosítási időtartamok során a dolgozó szülő által szerzett jóváíráson, hogy a gyermekével otthon maradó szülő leendő nyugdíjának összege ne csökkenjen túlzott mértékben. Egy kompenzációs rendszerrel biztosítják a minimális nyugdíjat, ami idén az egyedülálló nyugdíjasok esetén 933,06 euró/hó, a pároknak 1398,97 euró/hó. Az éves nyugdíjemelés a magyar rendszerhez hasonlóan csak az infláció függvénye, de ennek méltánytalanságát enyhíti, hogy sávosan változik a növelés, illetve egyes sávokban százalékos, más sávokban meghatározott euróösszegű az emelés.