Beata Szydlo, lengyel miniszterelnök-helyettes a közrádióban elmondta, hogy a nyugdíjasok májusban 1100 zloty (81 ezer forint) értékben 13. havi nyugdíjat kapnak - adta hírül a gazeta.pl. Rajtuk kívül a rokkantak is részesülnek e juttatásban, hiszen ez volt a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) egyik választási ígérete, amelyet február közepén a párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski tett.

Szydlo közölte: ez a program az idősek támogatását szolgálja, de tudja, hogy más társadalmi csoportoknak is szükségük van segítségre. Azokat a gazdasági helyzettől függően, fokozatosan fogja a szárnya alá venni a kormány. A lengyel társadalombiztosító szerint az országban 9,1 millió nyugdíjas és rokkant él, ha mindenki rendszeresen megkapná a 13. havit, ez 10 milliárd zlotyba kerülne évente az adófizetőknek.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a 13. havi kifizetés a következő években is folytatódik-e. Annyi derült ki, hogy kormánypárti politikusok szeretnék 2020-ban is folytatni. A Szejm marsallja szerint ez attól függ, hogy a költségvetés lehetővé teszi-e pluszkiadás vállalását. Ugyanakkor ami őt illeti, ez ügyben optimista.