Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akik arra számítottak, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák miatt visszaesik a lakosság hitelek iránti érdeklődése Szlovákiában, az alaposan elszámolta magát - írja a pozsonyi Új Szó.

A hitelpiacot a világjárvány alig érintette, sőt, az idei év tavaszától újra megugrott a hiteligénylés, ami elsősorban a lakásvásárlás iránti egyre nagyobb érdeklődéssel magyarázható. Ez utóbbit elősegítik a továbbra is történelmi mélyponton levő hitelkamatok is – mondta Vladimír Dvořáček, a jegybank pénzpiaci felügyeletének az ügyvezető igazgatója az általuk kiadott legfrissebb elemzésre hivatkozva. A lakosság eladósodottsága szerinte továbbra is rohamtempóban nő, e tekintetben így Szlovákia újra az uniós élbolyba tartozik.

Ha ez még nem lenne elég, kezd elterjedni egy másik aggasztó tendencia is. A családok a meglévő hiteleik mellé újabbakat vesznek fel, és egyre későbbre tolják ki a futamidőt is. A jelenleg folyósított jelzáloghitelek közül minden másodikat az igénylők így a nyugdíjas éveikben is kénytelenek lesznek törleszteni, sokan a 70. születésnapjukat követően is tartoznak majd a banknak.

A lakosság növekvő eladósodottságát csökkenteni hivatott jegybanki szigorítások egyelőre működnek, ám ha az eddiginél is nagyobb ütemben nőne a nyugdíjas hiteltörlesztők száma, kénytelenek lesznek újabb szigorításokat bevezetni.

Az Allianz Global Wealth Report legutóbbi felmérése szerint Szlovákiában az egy főre jutó átlagos adósság 8451 euró (hárommillió forint), ami a második legnagyobb adat a közép- és kelet-európai régióban.

A vizsgált országok közül csak Szlovákiában nagyobb a lakosság adóssághegye, mint a nettó pénzügyi megtakarításai, amin nagyon nincs is mit csodálkoznunk. Egyrészt az árakhoz képest rendkívül alacsonyak a fizetések, másrészt a kormány rossz lakáspolitikája miatt a lakosság kénytelen eladósodni, hogy lakáshoz jusson – mondta Milan Kuruc, a Dolgozó Szegénység polgári társulás elnöke.