Heinz Hermann Thiele 79 éves milliárdos azzal fenyeget, hogy részvényfelvásárlással megakadályozza a Lufthansa megmentését célzó német kormányzati segélycsomag elfogadását - vette át a dw.com hírét a Növekedés hírportál. A rendkívül gazdag üzletember, aki az egyebek mellett vasúti fék-berendezéseket gyártó Knorr-Bremse többségi tulajdonosa, bejelentette, hogy 15 százalékra növelte tulajdonrészét Európa legnagyobb légitársaságában.

Thiele az követeli, hogy a Lufthansa utasítsa vissza a mentőcsomag feltételeit. Különösen ellenzi, hogy a kormány 20 százalékos üzletrészt és két igazgatósági helyet kapjon a légitársaságban, ami a 9 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag feltételei között szerepel. Azt javasolja, hogy a segélycsomagot ne közvetlenül a kabinet, hanem az állami tulajdonban álló fejlesztési bank, a KfW biztosítsa a Lufthansának.

A légitársaság, mint ahogyan a teljes légi közlekedési ágazat, azért kerül nagy bajba, mert a koronavírus-járvány miatt lényegében leállt Európa légi közlekedése, s így a vállalat bevétel nélkül maradt . Thiele fenyegetésére a cég úgy reagált, hogy kénytelen lehet csődvédelmet kérni maga ellen, ha az ügylet nem kapja meg a szükséges részvényesi támogatást.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter tagadta, hogy a szövetségi kormány mentőcsomagját az összeomlás veszélye fenyegetné. Arra számít, hogy a részvényesek a kormányzati segítség mellett szavaznak annak ellenére, hogy annak feltételeit a legnagyobb tulajdonos, Heinz Hermann Thiele élesen bírálja azt. A Lufthansa részvényesei június 25-én találkoznak az ügylet jóváhagyása vagy elutasítása céljából. A döntéshez a megjelentek kétharmadának szavazatára van szükség.

Bírálta a segélycsomag-megállapodást Michael Theurer, az ellenzéki Szabad Demokrata Párt (FDP) tekintélyes tagja is. A német kormány nagy kockázatot vállal. Az az igény, hogy közvetlen részesedést szerezzen a Lufthansában, több százezer alkalmazott munkahelyét teszi kockára. Mindez teljesen felelőtlen.