Eszemben sincs visszamenni, még ha vörös szőnyeget gurítanának a volt munkahelyemtől a kapumig, akkor sem! - tiltakozott Kovács István Róbertné a Népszavának nyilatkozva. - Negyvenkét évet húztam le a pult mögött, éppen elég volt.

Ha a propagandára gondolok, már legalább kétszer felépítettem ezt az országot, a következőt meghagyom másnak. Csak annyit kérek, hagyjanak békén! Mert ezek még arra is képesek, hogy előbb csak ajánlgatják, aztán majd kötelezővé teszik a nyugdíjasoknak a munkába állást - mondta.

A 68 éves kaposvári asszony arra a hírre reagált, hogy a kormány jelentős munkaerő-tartalékot lát a nyugdíjasokban: Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, a jelenlegi 30-40 ezer helyett akár 300-400 ezer nyugdíjas dolgozhat a jövőben.

72 évre kéne növelni

Egy felmérés szerint, ha tehetné, a magyarok nagy része 57 évesen nyugdíjba vonulna. Ennek ellenére komoly nyugdíjkorhatár-emelés várható a jövőben a rohamosan emelkedő időskori függőségi ráta - a 65 év felettiek aránya a dolgozó, 20-64 évesekre vetítve - miatt: a mutató 1980 óta 20-ról 28-ra, azaz 40 százalékkal emelkedett. Mivel a hazai népesség az öregedés mellett folyamatosan fogyatkozik is, így a gazdasági és szociális stabilitás érdekében emelni kell a nyugdíjkorhatárt - a jelenlegi állapot szinten tartásához hét évvel.

Az átlagnyugdíj idén 128 ezer forint, de egy felmérés szerint a többség már 102 ezerrel is megelégedne. A nyugdíjasok kétharmada tehát bőven az átlagnyugdíj alatti járandóságot kap, közel felük havi juttatása pedig a 90 ezer forintot sem éri el.

A fotó forrása: Shutterstock