Az Oxfordi Egyetem megerősítette, hogy az intézmény tudósai és az AstraZeneca Plc szakértői által fejlesztett koronavírus-vakcina erőteljes immunreakciót váltott ki az idősebb tesztalanyoknál - adta hírül a Bloomberg. A következtetést a tesztelés második fázisának eredményeiből vonták le, amely korábban zárult, és a The Lancet című egészségügyi folyóiratban publikálták. Az idős korosztály tagjait fenyegeti leginkább a koronavírus-fertőzés.

A kutatók egyelőre kíváncsian várják, hogy az Astra-Oxford oltás is képes lesz-e produkálni azt a védettséget, amit az amerikai Pfizer és Moderna cégek készítményei ígérnek. Mindkét gyógyszergyártó azt állítja, hogy vakcinája 95 százalékos hatékonyságú védettséget ad a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ezek az oltások egyébként már csak arra várnak, hogy - várhatóan napokon belül - megkapják a hatósági engedélyt a felhasználásukhoz.

Alapos kutatás

Az oxfordi készítmény második tesztelési fázisa idején készült vizsgálatok azt mutatták, hogy az idősebb és fiatalabb tesztalanyok ugyanolyan immunreakciót produkálnak. A vizsgálatban 560-an vettek részt, közülük 240-en voltak idősebbek 70 évesnél. Korábban már kiderült, hogy a vakcina erős immunreakciót vált ki a 18-tól 55 éves korosztályok tagjainál. A statisztikai adatok szerint a koronavírus-betegség legtöbb halálos áldozata elmúlt 60 éves.

Minden oltás fejlesztésénél külön kihívást jelent, hogy a készítmény az idősebbeknek is kellő védettséget kínáljon - mondta Angela Minassian, az oxfordi kutatócsoport egyik tagja. Reményeik szerint a második körös teszteredmény azt bizonyítja, hogy ez az oltás különösen jó lesz az idősebbeknek. A harmadik fázisos, több ezer emberen végzett teszt eredménye a következő hetekben érkezhet meg.