Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt szeretné, ha a lengyelek tovább dolgoznának, ezért a kormány olyan újdonságokat vezet be a nyugdíjrendszerben, amelyek a hivatalos nyugdíjkorhatáron túli munkavégzésre ösztönzik az embereket – derül ki a Business Insider Polska cikkéből. A változások az úgynevezett nemzeti újjáépítési tervben, azaz az EU újjáépítési alapjából Lengyelországra eső rész felhasználási javaslatában szerepelnek.

A szakértők szerint valójában arról van szó, hogy a kormány kénytelen elismerni, rosszul döntött, amikor 2017 elején a nők esetében 60 évre a férfiak esetében 65 évre szállította le a nyugdíjkorhatárt. A változtatást megelőzően a nyugdíjrendszerekkel foglalkozó szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy ez betömhetetlen lyukat üt a nyugdíjkasszán, de a Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) be akarta tartani 2015-ös népszerűséghajhászó választási ígéretét.

A tévedés beismerése helyett az úgynevezett effektív nyugdíjkorhatárt akarják növelni azzal, hogy például adókedvezményekkel ösztönzik az embereket a nyugdíj utáni munkavállalásra, miközben a szakértők szerint a jelenleginél magasabb és a nők és a férfiak esetén egységes nyugdíjkorhatárra lenne szükség. Ugyanakkor már az ügyről kipattant vita is rosszul jön a kormánypártnak, miután a korhatárcsökkentés népszerű volt a lengyelek körében.