Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "67 túl sok" elnevezésű kezdeményezés keretében a vezető szakszervezetek április 27-én kezdtek aláírásgyűjtésbe, a határidő pedig szombaton éjfélkor járt le. A népszavazás kiírásához legalább 373 ezer 568 embernek, a választójoggal bíró állampolgárok tíz százalékának támogatását kellett megszerezni, de végül ennél jóval több, a hatszázezret is meghaladó aláírást gyűjtöttek két hét alatt.

Mirela Bojic, a szakszervezeti kezdeményezés koordinátora sajtótájékoztatóján elmondta: az emberek megértették, hogy mennyire fontos az egész ország és mindenki jövője számára, hogy elmondják véleményüket.

"Azt szeretnénk, ha ez példaként állna a horvát állampolgárok előtt, hogy tudnak tenni valamit, tudnak változtatni, megemelhetik hangjukat és megmutathatják" - hangsúlyozta.

Az aláírási íveket körülbelül két hét múlva nyújtják át a parlamentnek, és abban reménykednek, hogy már szeptemberben kiírják a referendumot.

A horvát parlament a tavalyi év végén fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 2033-ra vezetné be a 67 éves nyugdíjkorhatárt a férfiak és nők számára egyaránt. Horvátországban a jelenlegi nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65, a nőknél 63 év.

A kormány a lépést azzal magyarázta, hogy csak így lehet fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert, amely 17 milliárd kuna (737 milliárd forint) hiánnyal küzd. Horvátországban az állampolgárokat átlagban 30 év munkaviszony után nyugdíjazták, ami alacsonyabb az európai átlagnál (35 év).

A szakszervezetek szerint Horvátországban 65 év felett még öt évig élnek egészségesen az emberek, az európai uniós átlag ezzel szemben 10 év.

Szakértők szerint a kormánynak meg kell reformálnia és fenntarthatóvá kell tennie a nyugdíj- és az egészségügyi rendszert, hogy csökkenjen a költségvetési kockázat a jövőben. Zágráb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy öt éven belül bevezesse az eurót, ehhez pedig vissza kell szorítania az államadósságot.