Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány be akarja fejezni azt a reformot, amelynek következményeként egyre nehezebb lesz bárkinek is leszázalékoltatni magát, hogy rokkantnyugdíjat kapjon - írta a Business Insider Polska. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya mindenáron "ki akarja egyenesíteni a rendszert", azaz erősen le akarja csökkenteni azok számát, akiknek ezt a járadékot megadják.

A legfrissebb adatot szerint 2019 júniusában 728, 9 ezer lengyel leszázalékolt volt, ez negyede az 1998-as rekordévnek, amikor 2,7 millióan voltak hasonló  helyzetben. A hatalmas csökkenés a rendszer reformjának következménye, és a kormány még kevesebb leszázalékoltat akar látni Lengyelország közterületein.

A kevesebb kiadástól 2,54 milliárd zloty (184 milliárd forint) többletforrást várnak a költségvetésben, de még a társadalombiztosítás is nyerhet 1,7 milliárd zlotyt. Nagyon valószínű, hogy a dolgozók munkaképessége konkrét százalékokat határoznak meg, amelynek alapján a rokkantnyugdíjat kiszámolják. Lehet, hogy az lesz a szabály, hogy bárkit leszázalékolhatnak, aki csak 30 százalékban munkaképes.