Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dokumentum szerint a jegybank fellép majd a rövid távú piaci kilengések korrigálására és a piaci várakozások stabilizálására, a pénzpiacokat eszközeinek kombinált felhasználásával - így többek közt nyíltpiaci műveletekkel, rediszkontálással, viszontkölcsönzéssel - fogja stabil szinteken tartani. Azoknak a pénzügyi szervezetnek, amelyek a reálgazdasági szereplők számára hiteleznek, a PBoC segítséget nyújt tőkehiány esetén, ahogyan ezt az előző napokban már meg is tette néhány esetben - ígérte a bank, konkrét nevek említése nélkül. A múlt csütörtökön és pénteken a hitelezés gyakorlati befagyását okozó hitelszűkéről a dokumentum annyit közölt: az fokozatosan enyhülni fog, a kelet-ázsiai ország általános likviditás szintje megfelelő, nincs likviditáshiány, az ezzel kapcsolatos kockázatok pedig kezelhetők.

Kínában az egynapos kamatlábak már bő hónapja növekedést mutattak, csütörtökön pedig történelmi magasságokba emelkedtek, a kínai központi bank ugyanakkor - korábbi gyakorlatával ellentétben - nem nyitotta meg pénzcsapjait a likviditásszűke feloldására. A jegybank ezzel a pénzintézeteknek üzent, legyenek óvatosabbak, és az "informális" hitelezési gyakorlat megfékezése érdekében fogta vissza a kereskedelmi bankok mértéktelen készpénzigényének kielégítését.

A korábbi gyakorlat változtatásának szükségességét a legtöbb elemző elismeri, annak mikéntjét ugyanakkor sokan megdöbbenéssel fogadták. A jelenleg Hongkongban tartózkodó, a kínai gazdasági sajtó által széles körben idézett, Nobel-díjas Robert Mundell például "furcsa megoldásnak" nevezte a helyzet kezelését. Mundell szerint a hitelszűke nem nevezhető válságnak, annak hosszú távú fennmaradása ugyanakkor a gazdaság növekedését vetheti vissza, sőt, valódi válsághoz is vezethet.