Obama elnök és az Egyesült Államokban előadó körúton tartózkodó tibeti vallási vezető találkozójának helyszíne nem a külföldi állami vezetők fogadására szolgáló Ovális iroda volt, hanem - miként 2010-ben és 2011-ben is - az úgynevezett térképszoba.

A megbeszélést zárt ajtók mögött tartották. Fehér Ház előzetes közlése szerint Barack Obama "köztiszteletben álló vallási és kulturális vezetőként" tekint az amerikai fővárosban tartózkodó tibeti vallási méltóságra. Caitlin Hayden, az elnöki apparátus nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy az amerikai kormányzat Kína részeként ismeri el Tibetet, de támogatja a láma nagyobb autonómiát célzó törekvéseit. Hayden egyúttal jelezte: az amerikai vezetés aggódik a megnövekedett feszültség és az emberi jogok tibeti helyzete miatt.

Kína, miként az előző két találkozót megelőzően, most is a megbeszélés elhalasztására szólította fel Washingtont. A kínai diplomáciai tárca közlése szerint Peking szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok vegye komolyan Kína aggodalmát, s ne teremtsen alkalmat a dalai láma számára Kína-ellenes, elszakadást hirdető megnyilvánulásaihoz. A külügyminisztérium megerősítette, hogy Kína a tibeti kérdést belügynek tekinti, amelybe egyetlen más ország sem avatkozhat bele. Washington nem válaszolt Peking figyelmeztetésére, miszerint a találkozó "súlyos károkat" okoz majd a kétoldalú kapcsolatokban.

Az amerikai lapok szerint a 78 éves dalai láma az egyesült államokbeli nyilvános beszédeiben ezúttal nem tér ki a Kína és a követői közötti ellentétekre. A vallási vezető felkeresi a Szilíciumvölgyet, Los Angelesben beszédet mond majd az erőszakmentességről, Minneapolisban pedig a boldogság természetéről fog értekezni. Egyebek között tudósok és vállalatvezetők véleményét kívánja meghallgatni a gazdaság állapotáról a globális pénzügyi válság utáni időkben.

A dalai lámával a három előző amerikai elnök is találkozott, de egyikőjük sem fogadta őt az Ovális irodában. Kína a láma fogadása ellen akkor is rutinszerűen tiltakozott. George W. Bush 2008-ban átadta neki a Kongresszusi Aranyérmet, a törvényhozás legmagasabb polgári kitüntetését.

Obama elnök 2009 nyarán - közelgő kínai látogatását szem előtt tartva - elhárította a találkozót a Washingtonba látogató dalai lámával; amerikai elnök 1991 óta először döntött így.