A jelek szerint torkig lett az Egyesült Államok Kína árfolyam- és külkereskedelmi praktikáival: Barack Obama amerikai elnök szokatlanul kemény hangot ütött meg Pekinggel szemben - igaz, ez szólhat otthoni választóinak is.

Az Egyesült Államok képtelen lesz ismét munkalehetőségeket teremteni, ha az ázsiai-csendes-óceáni térség nem fejődik sikeresen - jelentette ki vasárnap Obama az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) kétnapos, a hawaii Kapoleiben megtartott csúcstalálkozójának hivatalos megnyitóján.

Obama, aki már korábban is "Amerika első csendes-óceáni elnökeként" határozta meg magát a 21 legmagasabb szintű delegációt üdvözölve úgy fogalmazott, hogy a térség "abszolút kritikus" jelentőséggel bír az amerikai növekedés szempontjából és az vezető prioritás a kormánya számára. Sürgette a régió országait, hogy működjenek együtt a még gyorsabb, még erősebb és a jelenleginél fenntarthatóbb gazdasági növekedés érdekében.

A megnyitót megelőzően, szombaton Obama találkozott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai és Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, akikkel a Koreai-félszigetről és Iránról, a világkereskedelem kiegyensúlyozásáról tárgyalt.

Továbbra is szilárdan kiállunk amellett, hogy Kínára olyan szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra - fogalmazott Barack Obama. Az amerikai elnök a jüan kapcsán megjegyezte, hogy a legtöbb közgazdász szerint a kínai deviza 20-25 százalékkal alulértékelt, és bár erősödött valamennyit, további és gyorsabb felértékelődésre van szükség. Nem akarjuk, hogy Kína (a szabályok kijátszásával) tegyen szert előnyre az USA-val szemben - mondta Obama, aki szerint a mesterségesen alacsonyan tartott árfolyam árt az amerikai cégeknek és munkahelyeknek. Aláhúzta: Kína, amely magát gyakran fejlődő országként aposztrofálja, immár felnőtt, és így is kellene viselkednie a világgazdasági ügyekben.

Az APEC országai között bonyolódik le a világkereskedelem mintegy fele. A szervezet csúcstalálkozójának egyik fő témája a Transz-csendes-óceáni Partnerség elindítása, amely végeredményben a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetévé válhat. Barack Obama kilencnapos hivatalos körúton tartózkodik a Csendes-óceán térségében, amelynek során Kalifornia és Hawaii után ellátogat Ausztráliába és Indonéziába is, ahol Balin a kelet-ázsiai országok csúcsértekezletén vesz majd részt.