Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nem látunk szívesen (az Egyesült Államokban) olyan volt és jelenlegi venezuelai tisztségviselőket, akik megsértik a venezuelai állampolgárok emberi jogait és állami korrupció részesei, megvannak az eszközeink, hogy blokkoljuk a kintlévőségeiket és annak lehetőségét, hogy igénybe vehessék az amerikai pénzügyi rendszert" - szögezte le közleményében Josh Eanest, a Fehér Ház szóvivője.

A kitiltottak listáján több olyan ember van, akik a néhai Hugo Chávez elnök szűkebb köréhez tartoztak. Közöttük van Antonio José Benavides Torres, a fegyveres erők parancsnoka, Gustavo Enrique González López, a hírszerző szolgálat vezérigazgatója, Justo José Noguera Pietri, egy állami vállalat vezetője, a nemzeti gárda (GNB) korábbi parancsnoka, Katherine Nayarith Haringhton Padron ügyész, Manuel Eduardo Pérez Urdaneta, az országos rendőrség parancsnoka, Manuel Gregorio Bernal Martínez, a caracasi 31. páncélos dandár parancsnoka, a venezuelai hírszerzés volt vezetője és Miguel Alcides Vivas Landino, a venezuelai fegyveres erők főfelügyelője.

"Mély aggodalommal tölt el bennünket, hogy a venezuelai kormány fokozza politikai ellenfeleinek megfélemlítését" - állt a dokumentumban.

Az amerikai kongresszus tavaly év végén fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megtagadják vízumkérelmét és befagyasszák amerikai bankszámláit mindazoknak, akik erőszakcselekményt követnek el a venezuelai ellenzék tagjaival szemben, vagy megsértik emberi jogaikat.

A két ország közötti ellentétek fokozódásának jeleként a múlt héten Venezuela felszólította az Egyesült Államokat, hogy 20 százalékkal csökkentse diplomáciai képviseletének létszámát.

Delcy Rodriguez venezuelai külügyminiszter közölte, hogy kormánya hamarosan válaszolni fog a hétfőn bejelentett amerikai lépésekre.