A közlés szerint Barack Obama és Angela Merkel egyaránt úgy vélekedett, "kulcsfontosságú mindent megtenni annak érdekében, hogy Görögország visszatérjen a reformok és a növekedés útjára, az euróövezet tagjaként".

Szombaton megszakadtak az egyeztetések a görög kormány és az ország nemzetközi hitelezői között, miután Ciprasz bejelentette, hogy július 5-re népszavazást ír ki a hitelezőkkel kötendő megállapodásról, és az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a népszavazásra tekintettel hosszabbítsák meg a pénzügyi mentőprogram kedden lejáró időbeli hatályát.

Jack Lew amerikai pénzügyminiszter a népszavazási bejelentésre reagálva felhívta valamennyi érintett felet, hogy "munkálkodjanak tovább a megoldáson, beleértve egy esetleges adósságkönnyítést is". "Alapvető érdeke Görögországnak, Európának és a világgazdaságnak is, hogy Görögországnak és nemzetközi hitelezőinek sikerüljön fenntartható megoldást találniuk" - hangsúlyozta Lew, megegyezve, hogy Athénnak "nehéz intézkedéseket" kell meghoznia.