Obama elnök pénteki beszédében a kongresszus republikánus és demokrata képviselőit arra szólította fel, hogy jussanak egyezségre az adósságplafon megemelésének és a deficitcsökkentés mértékéről keddig, a csőd elkerülése érdekében. Az elnök hangsúlyozta: a képviselőház elnöke, John Boehner, által beterjesztett javaslat "nem oldja meg a problémát". Ami biztos, hogy a csőd elkerülése érdekében születő bármilyen megoldásnak kétpártinak kell lennie - mondta Obama pénteki beszédében, amelyben arra is figyelmeztetett: amennyiben nem születik egyezség az USA elveszítheti a legjobb, AAA-s adósbesorolását, ami eddig példa nélküli csődöt eredményezne és a még törékeny gazdaságot visszalökné a recesszióba.

Ugyanakkor arra is utalt, hogy a két párt - demokraták és republikánusok - véleménye nem áll messze egymástól a kiadáscsökkentés kérdésében. Az elnök jelezte: kész a demokraták és a republikánusok vezetőivel együtt dolgozni a hétvégén. Obama ugyanakkor beszédében bizonyosságát fejezte ki abban, hogy az adósságplafon problémája megoldódik.

Több kivezető út is van ebből a káoszból, de már majdnem kifutottunk az időből - fogalmazott az elnök, miután a szenátus a saját javaslatával lépne tovább a vitában, míg a republikánusok megosztottá váltak az általuk támogathatónak vélt verzió felett.

A pénzügyminisztérium szerint az adósságplafont augusztus 2-ig kell megemelni, különben az USA kormánya nem fogja tudni a számláit kifizetni.

A Wall Street-i indexek Obama beszédére mérsékelték veszteségeiket a kezdeti mélyrepülés után.

A republikánus többséggel bíró képviselőház pénteken megpróbálja megszavaztatni az átdolgozott törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné az adósságplafon megemelését rövid távra - nyilatkozta egy republikánus döntéshozó riportereknek pénteken a Reuters szerint.

Házrend Bizottság (House Rules Committee) elnöke, David Dreier közölte: az átalakított törvény szigorúbb követelményeket fog támasztani a kongresszussal szemben, hogy a kiegyensúlyozott költségvetés alkotmányba iktatását elfogadtassák.