Josh Earnest, az elnöki hivatal szóvivője nem árult el részleteket a két vezető megbeszéléséről, amely annak az amerikai törekvésnek a jegyében zajlott, hogy a szíriai vegyifegyver-támadásra adandó katonai válasz a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatásra épüljön.

A német kancellári hivatal közlése szerint Merkel és Obama egyetértett abban, hogy a Damaszkusz közelében augusztus 21-én elkövetett vegyi támadás "a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti". A német vezető kijelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának foglalkoznia kell a gáztámadás ügyével, és hangsúlyozta a testületnek felelősségét a konfliktussal összefüggésben.

A Merkel szóvivője, Steffen Seibert által kiadott közlemény szerint a kancellár hangoztatta, hogy az ENSZ-ellenőröknek - akik szombaton utaznak el Szíriából - idejében el kell készítniük jelentésüket a BT számára, hogy a testület fel tudjon lépni az ügyben.

A felek egyetértettek abban, hogy a szíriai válságot politikai eszközökkel kell megoldani, és megállapodtak, hogy szoros koordinációban maradnak a bűncselekményre adandó lehetséges nemzetközi válasszal kapcsolatban.

A BT öt állandó tagja - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína - képviselői csütörtökön, ezúttal orosz kezdeményezésre, tanácskozásra gyűltek össze New Yorkban. Előző nap Moszkva és Peking ellenállása miatt megbukott az a britek által javasolt határozattervezet, amelynek értelmében a testületnek el kellett volna ítélnie Damaszkuszt az állítólag általa végrehajtott vegyifegyver-támadás miatt, és jóvá kellett volna hagynia a "megfelelő intézkedéseket."

A Fehér Ház szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az amerikai kormány illetékesei közép-európai idő szerint éjfélkor fogják tájékoztatni a kongresszus vezetőit a szíriai helyzetről, és megerősítette, hogy Washington nyilvánosságra hozza a hírszerzés Damaszkuszra nézve terhelő bizonyítékait.

Earnest megismételte az amerikai álláspontot, amely szerint "nem kétséges" a szíriai kormány felelőssége, de kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok vajon akkor is belekezd egy katonai akcióba, ha arra a BT-től nem kap felhatalmazást, a szövetségesek pedig elhalasztják az erről szóló döntést.

Miközben csütörtökön a legtöbb vezető amerikai napilap gyakorlatilag tényként kezelte az amerikai katonai fellépést, a The New York Times szerkesztőségi cikkében rámutatott, hogy Barack Obama még nem indokolta meggyőző jogi és stratégiai érvekkel az akciót.

"Hol van a bizonyíték, hogy Bassár el-Aszad elnök hajtotta végre a támadást?" - tette fel a kérdést a liberális lap, amely szerint szintén meg kell várni az ENSZ-ellenőrök szíriai vizsgálódásának eredményét, és ki kell vizsgálni Damaszkusz vádjait, amelyek szerint a felkelők vegyi fegyvert vetettek be a kormányerők ellen.