A 2016-os költségvetés tervezete szerint a deficitcsökkentési kompromisszumban rögzített 499 milliárd dolláros felső határt jelentősen túllépve 534 milliárd dollárra emelné a Pentagon következő költségvetési esztendejének büdzséjét Barack Obama amerikai elnök.

Ezt a lépést az államfő a közel-keleti és az ukrajnai új biztonsági kihívásokkal indokolja. A Pentagon növelné a hadgyakorlatokra, az európai partnerek kiképzésére és az amerikai katonáknak a térségben rotációban való állomásoztatására szánt kiadásokat. Az igényelt keretösszeg magában foglalja az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Irakban és Szíriában folytatott harc, valamint az iraki fegyveres erők és szíriai felkelők kiképzésének költségeit. Barack Obama a költségvetés részleteiről a Belbiztonsági Minisztériumban beszélt.

"Ez a költségvetés forrásokat biztosít az IT hálózat-fejlesztésére, hogy megvédje azt a rosszindulatú beavatkozásoktól. Támogatja csapataink és a határok megerősítését. És forrásokat biztosít arra, hogy szembeszálljunk a nemzetközi kihívásokkal, az Iszlám Államtól az orosz agresszióig" - mondta az amerikai elnök.

A kért 534 milliárd dolláros katonai költségvetés lehetővé tenné az afganisztáni és az iraki kivonást követően 490-ről 475 ezerre csökkentendő aktív szárazföldi hadsereg fenntartását. A Pentagon arra figyelmeztetett, hogy a 2011-ben elfogadott, s 2013-ban életbe lépett kiadási plafon megtartása mellett a hadsereg létszámát 420 ezerre kellene csökkenteni. Elemzők szerint egyértelmű, hogy Obama teljes, 4 ezer milliárdos költségvetési-tervezete jelen formájában sosem mehet át a törvényhozáson. A republikánus többségű kongresszus csak nagyon keveset fog jóváhagyni a demokrata elnök tervezetéből, ám kérdés, hogy a katonai-védelmi kiadásokat miként próbálják csökkenteni a republikánusok.

Michael Warren, The Weekly Standard újságírója a Fox News hírcsatornának a következőket mondta. "Az elnök egy számára fontos helyen, a Belbiztonsági Minisztériumban beszélt az elképzeléseiről. Tudjuk, hogy a tárca költségvetési forrásai a hónap végéig biztosítottak, a republikánusoknak az biztos nem érdekük, hogy az itt dolgozók a hónap végén ne kapják meg a fizetésüket, ne tudjanak ételt tenni a családi asztalra. Érdekes lesz majd, mit mondanak, egyrészt - fő érvként - nem értenek egyet és törvénytelennek tartják az elnök bevándorlókkal kapcsolatos rendeleti szabályozását, másrészt biztosan nem engedik, hogy a számukra fontos minisztérium meggyengüljön, vagy forrás nélkül maradjon."

Obama a Pentagon költségvetésének növelése mellett azt kérte, emeljék majdnem 54 milliárdra a hírszerző szervek büdzséjét. Az Egyesült Államok 2013-ban 53, tavaly pedig 46 milliárdot fordított kémtevékenységre. A védelmi tárca alapköltségvetésén és a háborús finanszírozási kéréseken felül Washington további 27 milliárd dollárt irányozna elő más minisztériumok ugyancsak védelmi rendeltetésű kiadásaira, például az energiaügyi minisztériumnak a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos költségeire.