Az elnöknek és csapata csak nézni tudta az eseményeket, a végrehajtásnak ebben a szakaszában már nem volt módjuk beleszólni a különleges egységek parancsnokainak döntésébe. "Azonosítottuk Geronimót" - jelentette az egyik kommandós. Az ABC televízió szerint az akció végén a rövid amerikai katonai szakzsargonban mindössze ennyi hangzott el: "Geronimo-E KIA."

Ebben a rövid mondatban a "Geronimo" Amerika első számú közellenségét, bin Ladent jelentette, az "E" az angol enemy (ellenség) szó kezdőbetűje volt, a "KIA" pedig annyi tett: killed in action. Vagyis: harcban megölték.

A furcsa két kurta közlés után mázsás súly esett le a jelenlévők szívéről, mert az idegen ország területén végrehajtott akció kezdetekor még senki sem tudta biztosan, hogy bin Laden valóban a támadás célpontjául kiszemel abbotábádi házban tartózkodik-e.

De korai volt a megkönnyebbülés: az egyik helikopter ugyanis váratlanul felmondta a szolgálatot, ami veszélybe sodorta a kommandós rajtaütés sikerét. A CNN úgy értesült, hogy a krízisen egy tartalék helikopter segítségével sikerült túllendülni. Obama csak akkor tudta meg, hogy a tengerészgyalogosok egyike sem esett el, amikor a gépek elhagyták Pakisztán légterét.

A támadásra a parancsot az elnök napokkal korábban adta ki. Csütörtök délután a szituációs szobában összehívott katonai és hírszerzési vezetők akkor még, a kémjelentések csak "50-80 százalékban" lehettek biztosak abban, hogy az al-Kaida főnöke a házban van. Obama sorba kikérte az asztal körül ülők véleményét, ami fele-fele arányban oszlott meg a támadás és a további várakozás között.

A levegőben benne volt a legrosszabb forgatókönyv lehetősége is, az hogy bin Laden mégsem ott húzta meg magát, hogy az akciónak polgári áldozatai lesznek, és hogy az eddiginél is jobban elmérgesedik a helyzet Washington és Iszlámábád között. Az elnök három lehetőség közül választhatott. Várhatott volna további értesülésekre, de elrendelhetett volna egy légicsapást vagy egy kommandós akciót is.

John Brennan, az elnök terror-elhárítási tanácsadója és Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója az azonnali, különleges egységek által végrehajtandó támadás melletti érvelt.

Obama úgy ment el a tanácskozásról, hogy nem mondta meg, mik a szándékai. Még aludni akart rá egyet. Pénteken, április 29-én, 8 óra táján, még mielőtt helikopterbe szállt, hogy felkeresse a tornádó sújtotta Alabamát, a Fehér Ház diplomáciai szobájába szólította munkatársait. Bejelentette, hogy a helikopteres akció mellett döntött.



"Ezen a ponton a művelet kikerült a kezéből. Elnökségének sorsát a szerencsére bízta" - írta a Time magazin.



A CNN azt jelentette, hogy Obama, mint annyiszor, ezen a vasárnapon is golfozni ment, ám a játszma ezúttal szokatlanul rövidre sikeredet és az elnök váratlanul visszatért a Fehér Házba. Az eseményekből utólag kiderült, hogy miért.