Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy héttel azután, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott a szíriai fegyverszünetről és a humanitárius segélynek az ostromlott övezetekbe való akadálytalan eljuttatásáról, Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadóival vitatta meg a megállapodás megvalósításában tapasztalható hiányosságokat.

Az elnök mélységesen aggódik, mert bár az erőszak csökkent az országban, a szíriai rendszer továbbra is akadályozza a létfontosságú humanitárius segély célba juttatását - áll a Fehér Ház közleményében.

A tűzszünet hétfőn lépett életbe, és bár pénteken többször is megsértették, általában elősegítette az erőszak csökkenését Szíriában, de a segélyszállító konvojok biztonsági okokból még mindig nem tudtak eljutni az ostrom alatt álló övezetekbe, így az észak-szíriai Aleppó lázadók kezén lévő keleti negyedébe.

A megállapodás által előírt további intézkedéseket, mindenekelőtt az Iszlám Állam (IÁ) elleni megerősített orosz-amerikai katonai egyeztetést "hét napi folyamatos erőszakmentességnek és a segélyszállítmányok célba érésének kell megelőznie" - jelentette ki az amerikai elnök a nemzetbiztonsági tanács ülésén a fehér házi közlemény szerint.

A Pentagon több vezetője komoly fenntartásokat hangoztatott a John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter által nyélbeütött megállapodás kapcsán, ez késztette Obamát arra, hogy állást foglaljon a kérdésben. A megállapodás ellenzői szerint Oroszország rendszerint arra használja fel a tárgyalásokat, hogy kétséget ébresszen az Egyesült Államok szövetségeiben, és időt adjon a szíriai kormányerőknek az állásaik megerősítésére.

A Fehér Ház és a külügyminisztérium azonban támogatta a fegyverszünetet - legyen az akár kifogásolható és ingatag -, mert lélegzetvételnyi szünethez juttatta a hatodik éve zajló háborútól szenvedő lakosságot.