A perui fővárosban szombat óta tart az ázsiai-csendes-óceáni csúcsértekezlet, amelyen részt vesz mindkét politikus. Vasárnap az amerikai és az orosz elnök pár perces - egyes hírügynökségi jelentések szerint csak négy percig tartó - megbeszélést folytatott egymással.

A Fehér Ház közlése szerint a megbeszélésen Obama arra szólította fel Putyint, hogy Ukrajna ügyében tartsa be a minszki megállapodásban foglaltakat, Szíriát illetően pedig azt javasolta, hogy a két ország külügyminiszterei - John Kerry, az amerikai és Szergej Lavrov, az orosz diplomácia irányítója - továbbra is egyeztessenek annak érdekében, hogy csillapodjék az erőszak szír földön.

Helyszíni sajtójelentések szerint egyébként a két elnök a rövidke megbeszélésen kívül nem tárgyalt egymással. A csúcsértekezleten az ázsiai és a csendes-óceáni térség országai arról cserélnek eszmét, hogy hogyan válaszoljanak megfelelően a világgazdasági kihívásokra. A tervek szerint a tanácskozás végén közleményt is elfogadnak majd arról, hogy a kereskedelmi korlátozások további feloldásával folytatnák a térség gazdasági integrációját.

Barack Obamának elnökként ez az utolsó hivatalos útja. A perui csúcsértekezletre Európából érkezett, ahol Berlinben európai politikusok részvételével mini-csúcsértekezleten vett részt, azt megelőzően Görögországban tett látogatást. Amerikai kommentátorok megjegyezték: mind Görögország, mind Németország fontos szerepet játszik az európai migránsválságban.

QP | Quality Placement