Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Obama a Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel a Fehér Házban közösen megtartott sajtótájékoztatón beszélt erről, leszögezve, hogy kormánya Dél-Koreáéval együtt továbbra is ragaszkodik az Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez. Mint mondta, Washington, miként Teheránnal és Havannával is, kész a Phenjannal folytatandó párbeszédre, ha feladja nukleáris fegyvereit.

"Amikor Észak-Korea érdekelt lesz a szankciók enyhítésében, a kapcsolatok javításában és kész lesz az atomfegyver-mentességről tárgyalni, ott leszünk a tárgyalóasztalnál" - hangoztatta Obama, hozzáfűzve: nem lát arra utaló jelet, hogy Phenjan nukleáris fegyverek nélkül képzelné el a jövőjét.

Az amerikai elnök az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött megállapodásról szólva hangsúlyozta nem oldotta meg a Washington és Teherán közötti többi nézeteletérést. Kijelentette, hogy nyomást fog gyakorolni az iszlám köztársaságra annak megértetése érdekében, hogy "a rossz magatartásnak ára van" a régióban.

Obama szerint Irán több alkalommal is megsértette a rakétakísérletekre vonatkozó tilalmakat. Ugyanakkor hangoztatta, hogy a Teherán által múlt hétvégén ballisztikus rakétateszt nem fogja kisiklatni a nukleáris megállapodást.

Megígérte, hogy Washington továbbra is be fogja tartatni az iráni rakétaprogramra vonatkozó szankciókat, de újabb büntetőintézkedések bevezetését nem helyezte kilátásba. (Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet pénteken kijelentette, hogy Irán egy nukleáris robbanófej hordozására alkalmas, közepes hatótávolságú rakétát próbált ki, amivel megsértette a Biztonsági Tanács ezzel kapcsolatos, 2010-ben elfogadott, 1929-es számú határozatát.)

Az amerikai elnök a Fehér Házban megtartott sajtótájékoztatón súlyos aggodalmának adott hangot az Izraelben kitört újabb erőszakhullám miatt.

"A lehető legerőteljesebben elítéljük az ártatlanok ellen irányuló erőszakot" - hangsúlyozta Barack Obama.

Fontosnak nevezte, hogy a térség vezetői csillapítsák az olyan retorikát, amely a helyzet további romlásához vezethet és az újabb támadások megelőzését sürgette az izraeli és a palesztin vezetőktől.

Barack Obama hangoztatta, hogy a szíriai rendezés kérdésében megmaradtak az elvi és stratégiai nézetkülönbségek az Egyesült Államok és Oroszország között. Szavai szerint a két ország között csak abban van egyetértés, hogy miként kell megelőzni az esetleges konfliktust, ha az amerikai és az orosz katonai gépek egymás közelében tartózkodnak a szíriai légtérben.

Obama rámutatott, hogy a szíriai polgárháború mágnesként vonzza a szélsőségeseket, és annak csak egy legitim, nem kirekesztő kormány létrehozását eredményező politikai megoldás vethet véget.