Obama a találkozó után támogatásáról biztosította a görög gazdasági reformok iránti törekvéseket és a túlzott megszorítások miatt figyelmeztetett - jelentette az Ekathimerini.com. Görög újságírók előtt a Fehér Házban Obama közölte: meggyőződése, hogy Szamarasz "elkötelezett a strukturális reformok folytatása mellett", de azt is megjegyezte, hogy egyetértett a görög miniszterelnökkel abban, hogy a Görögország előtt álló kihívások kezelésében a megszorításokra nem lehet stratégiaként tekinteni. Az adósság menedzseléséhez azonban fontos, hogy legyen egy terv a fiskális konszolidációra, valamint, hogy a növekedés és a munkahelyek a figyelem középpontjában legyenek - mondta az amerikai elnök az athéni hírportál szerint.

Az USA továbbra is segítő és támogató lesz, ami kihívásokkal teli folyamatot jelent, de Obama emellett azt is megjegyezte, hogy "nemcsak Görögország, hanem Európa és a világgazdaság számára is nagy a tét".

A görög gazdasági válságon kívül a két vezető a Földközi-tenger térségéhez kötődő bilaterális érdekeket érintő ügyekről tárgyaltak. Obama ennek kapcsán megjegyezte, Görögország fontos stabilizáló és partneri szerepet játszhat a közel-keleti, észak-afrikai és balkáni helyzet kezelésében. Emellett egy erős kétoldalú katonai és hírszerzési együttműködés lehetőségét is megvitatták - mondta Obama, aki azt is hozzátette: a két ország közötti szoros együttműködés a terrorizmus visszaszorításában továbbra is folytatódik.

Szamarasz biztosította Obamát arról, hogy a kormánya minden szükséges lépést megtesz a reformok végrehajtására, de kiemelte a munkahelyteremtés szükségességét. A portálnak nyilatkozó források szerint Szamarasz hangsúlyozta továbbá, hogy erőfeszítéseket kell tenni a görög adósság menedzselése miatti EU-IMF közötti viták elhárítására a befektetői aggodalmak elkerülése érdekében.

A görög miniszterelnök - szintén a lapnak névtelenül nyilatkozó források szerint - említést tett a térségben felfedezett "hatalmas energiaforrásról", megjegyezve, hogy annak elosztásában Görögország Ciprussal és Izraellel együttműködik. A források szerint a két politikai vezető az energiakérdéseket zárt ajtók mögött vitatta meg - erre ugyanakkor Obama nem tett utalást a média előtt.

Az Ekathimerini szerint a görög delegáció tagjai elégedettnek tűntek a megbeszélés eredményével. Fehér házi források szintén produktívnak ítélték a tárgyalást, amely a görög gazdasági reformok bevezetésére tett erőfeszítésekre és azok potenciális előrehaladására összpontosított elmondásuk szerint.

Pénteken a görög kormányzati szóvivő, Szimosz Kedikoglou, Athénben megerősítette, hogy az amerikai döntéshozók érdeklődést mutattak az energiaszektorban való szorosabb együttműködés iránt.