Az ezer tonna feletti hajókat szeptembertől átirányítják a Fusina és Lombardia terminálokhoz. A döntés egyik előzménye, hogy júniusban az egyik hajó nekiütközött a dokknak, öt embert megsebesítve.

Szakemberek régóta figyelmeztetnek, hogy a nagy hajók által keltett hullámok kimossák a város alapzatát - olvasható a hvg.hu cikkében. Ugyanakkor ez a lépés még kevés ahhoz, hogy megakadályozzák a víz alatti eróziót és szennyezést a lagúnák városában. Mások arra panaszkodnak, hogy a történelmi városképet rontják. Nem is szólva arról, hogy túl sok turistát hoznak a turistákkal amúgy is telített városba - írta a portál.

A június eleji hajóbaleset után a Szent Márk térig vonultak a tüntetők Velencében a tengerjáró hajóknak a város csatornáin való közlekedése ellen tiltakozva. A Nem a nagy hajókra (No alle grandi navi) elnevezésű mozgalom szervezte tüntetésen a velencei hatóságok szerint mintegy hatezren vettek részt - írta júniusban az MTI-re hivatkozva az Index. A magasba tartott transzparenseken többek közt az volt olvasható, hogy Ki a hajókkal a lagúnákból, Velence nem Disneyland.

A csatornahálózat egyik bejáratának számító Giudecca kanálisában egy majdnem 300 méter hosszú tengerjáró hajó manőverezés közben nekiment egy kisebb turistahajónak. A hajókat az ügyészség lefoglalta, hét személy ellen indult vizsgálat.

A 40 ezer tonnánál nagyobb hajókat 2014-ben kitiltották Velencéből, ezt a rendelkezést azonban egy évvel később az olasz közigazgatási bíróság semmisnek nyilvánította. Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap adatai szerint Velencébe tavaly több mint ötszáz nagy hajó hajtott be, 1,5 millió turistával. Ez több mint 280 millió euró bevételt jelentett a város számára - írta az MTI.