Az ukrán parlament adópolitikai bizottságának vezetője azt mondta, hogy olyan adóreform-javaslatot kívánnak a törvényhozás elé terjeszteni, amelyet elutasít a Nemzetközi Valutaalap.

Az IMF ukrajnai képviselője szkeptikus a képviselők által kidolgozott tervezet kapcsán. Jelezte egyben: a szervezet szakértői november elején Kijevbe utaznak, és készek az adóreformról egyeztetni. Amennyiben ezt az ukrán törvényhozás nem várja meg, akkor az IMF kénytelen lesz bejelenteni, hogy ebben a formájában nem támogatja az adóreformot. Ez azzal járhat, hogy az IMF leállíthatja Ukrajna hitelezését - jelezte az ukrán parlament adópolitikai bizottságának vezetője.

Az ukrán pénzügyminisztérium által elvégzett számítások szerint, ha a parlament a jelenlegi elképzelések szerint fogadja el az adóreformot, az csaknem 9 milliárd dollárral csökkenti a költségvetés bevételét.

Az IMF márciusban négy évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára 17,5 milliárd dollár értékben, amelynek első, csaknem ötmilliárd dolláros részletét Kijev már márciusban, a második, 1,7 milliárd dolláros részletét augusztusban kapta meg.

Az IMF küldöttségének október elején záródott egyhetes ukrajnai vizsgálódása után azonban nem született megállapodás a mentőcsomag újabb hitelrészletének felszabadításáról. A múlt héten az IMF azt közölte, hogy szakértői az október 25-i helyhatósági választások után térnek vissza Kijevbe.

QP | Quality Placement